sobota, 21 marca 2015

KOLOROWE ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO




Jeśli znudzą się wam tradycyjne kotlety mielone, warto nadziać je kolorowym farszem z pieczarek, pora, ogórka i papryki. Świetnie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Polecam!

Składniki na 10 zrazów:
  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • mąka do panierowania
  • jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 200 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 płaty marynowanej papryki
  • sól, pieprz
  • olej

Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Białą część pora płuczemy i kroimy na cienkie paseczki. Ogórka i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
Pieczarki wrzucamy na gorącą patelnię i podgrzewamy do momentu wyparowania całej wody. Wlewamy 1 – 2 łyżki oleju, dorzucamy pora i smażymy ok. 5 minut. Studzimy, przyprawiamy do smaku solą i pieprze, dodajemy ogórki i paprykę. Mieszamy.

Zrazy: Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą i wodą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porcje mięsa wielkości jak na tradycyjne kotlety mielone rozpłaszczamy na kształt prostokąta. Na środek wykładamy 1 łyżkę farszu i bardzo dokładnie zlepiamy boki mięsa, tworząc podłużne zraziki. Panierujemy je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z wszystkich stron. 

1 komentarz: