wtorek, 3 marca 2015

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM NA SAŁACIE LODOWEJ




Zbliżająca się wiosna sprzyja wprowadzaniu do menu lekkich, kolorowych sałatek, pełnych witamin. Można je jeść zamiast obiadu czy na kolację, ale świetnie sprawdzą się też jako sycąca i wartościowa przekąska do zabrania do pracy. Z podanych składników przygotujemy 4 naprawdę spore porcje. Smacznie i zdrowo – polecam!

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka (ok. 350g)
  • 200 g sera feta
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • mała puszka kukurydzy konserwowej (ok. 200g)
  • 3 łyżki mieszanki nasion do sałatek (pestki dyni, słonecznika, orzechy pini)
Sos / marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

Składniki sosu mieszamy i mniej więcej 1/3 część odlewamy (posłuży nam do zamarynowania mięsa).
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 4 cieńsze filety. Nacieramy porcją marynaty i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie filety wykładamy na mocno rozgrzaną patelnię grillową lub zwykłą beztłuszczową. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Studzimy i kroimy w kostkę.
Ser feta kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki, kukurydzę odsączamy, a nasiona prażymy przez chwilę na suchej patelni.
Na dnie jednej większej salaterki lub 4 mniejszych układamy porwane liście sałaty. Posypujemy kawałkami kurczaka, kukurydzą, serem feta, pomidorkami i nasionami. Polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz