Zbliżająca się wiosna sprzyja wprowadzaniu do menu lekkich,
kolorowych sałatek, pełnych witamin. Można je jeść zamiast obiadu czy na
kolację, ale świetnie sprawdzą się też jako sycąca i wartościowa przekąska do zabrania
do pracy. Z podanych składników przygotujemy 4 naprawdę spore porcje. Smacznie
i zdrowo – polecam!
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka (ok. 350g)
- 200 g sera feta
- 12 pomidorków koktajlowych
- mała puszka kukurydzy konserwowej (ok. 200g)
- 3 łyżki mieszanki nasion do sałatek (pestki dyni, słonecznika, orzechy pini)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
Składniki sosu mieszamy i mniej więcej 1/3 część odlewamy
(posłuży nam do zamarynowania mięsa).
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 4 cieńsze
filety. Nacieramy porcją marynaty i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie filety wykładamy na mocno rozgrzaną patelnię grillową lub zwykłą
beztłuszczową. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Studzimy i kroimy w
kostkę.
Ser feta kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki, kukurydzę
odsączamy, a nasiona prażymy przez chwilę na suchej patelni.
Na dnie jednej większej salaterki lub 4 mniejszych układamy
porwane liście sałaty. Posypujemy kawałkami kurczaka, kukurydzą, serem feta,
pomidorkami i nasionami. Polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz