poniedziałek, 9 marca 2015

TORT KUCYK PONY




Tort dla małej miłośniczki kucyków pony. Miał być wesoły i kolorowy, i chyba udało mi się taki efekt osiągnąć. Wnętrze tortu to kakaowe blaty biszkoptowe nasączone kompotem z wiśni i przełożone kremem chałwowym z wiśniami (tak jak w TYM cieście). Taka kompozycja smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sam tort, a zwłaszcza dekoracja, jest dość czasochłonna i stresująca, więc najlepiej nie zostawiać jej na ostatnią minutę. Za to zachwyt w oczach solenizantki murowany!

Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
Krem:
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1-litrowy słoik kompotu z wiśni drylowanych
  • 2 łyżki cukru
Dekoracja:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 ml waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • kolorowe barwniki spożywcze

Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).

Krem chałwowy: Budynie mieszamy w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budynie i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec pokruszoną chałwę. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Wiśnie odsączamy z kompotu. Kompot zachowujemy. 

Wykonanie: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki. Na kartce wielkości biszkoptu rysujemy szkic kucyka pony. Kładziemy na biszkopcie i wycinamy z ciasta kontur konika. Następnie wycięty biszkopt kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy z blatów układamy na paterze, nasączamy kompotem z wiśni i smarujemy mnij więcej 1/3 kremu chałwowego. Na kremie układamy połowę wiśni z kompotu i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go kompotem, smarujemy połową pozostałego kremu chałwowego, a na wierzchu układamy resztę wiśnie. Całość dociskamy lekko trzecim blatem biszkoptu, nasączając go kompotem. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem chałwowym.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec serek waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody i przestudzoną do temperatury pokojowej. Masę dzielimy na kilka mniejszych porcji wg zaplanowanych kolorów kucyka. Do każdej z nich dodajemy odpowiedni barwnik i miksujemy. Przy pomocy wykałaczki na powierzchni tortu zaznaczamy wewnętrzne kontury konika, a następnie odrysowujemy je masą zabarwiono na ciemnobrązowo. Najlepiej zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką z małym, okrągłym otworem. Tort z zaznaczonymi konturami wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki, aby brązowa masła lekko stężała. Po tym czasie kontury wypełniamy pozostałymi kolorami. Tort przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz