środa, 11 marca 2015

PIERŚ KURCZAKA ZAPIEKANA POD MARCHEWKĄ Z POREM




Pierś z kurczaka zapiekana w śmietanie jest delikatna i soczysta, a podsmażone warzywa dodają jej smaku i aromatu. To pomysł na prosty i szybki obiad, który wszystkich zachwyci smakiem. Polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • sól, pieprz
  • olej

Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju ok. 5-10 min, aż lekko zmiękną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka rozcinamy na dwa cieńsze kawałki, aby otrzymać 4 porcje. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Na mięso wykładamy podsmażone warzywa, tak aby w całości je pokryły. Na warzywach rozkładamy mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry. Całość zalewamy śmietanką i pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

3 komentarze:

  1. Zrobiłam - pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam to na obiad i moi bliscy byli zachwyceni tym daniem. Nie dość, że pięknie wyglądało to jeszcze bajecznie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń