Pierś z kurczaka zapiekana w śmietanie jest delikatna i
soczysta, a podsmażone warzywa dodają jej smaku i aromatu. To pomysł na prosty
i szybki obiad, który wszystkich zachwyci smakiem. Polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 duże marchewki
- 1 duży por
- 1 cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- sól, pieprz
- olej
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Białą
część pora kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Warzywa
podsmażamy na oleju ok. 5-10 min, aż lekko zmiękną. Przyprawiamy do smaku solą
i pieprzem.
Piersi z kurczaka rozcinamy na dwa cieńsze kawałki, aby
otrzymać 4 porcje. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a
następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Na mięso
wykładamy podsmażone warzywa, tak aby w całości je pokryły. Na warzywach
rozkładamy mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry. Całość zalewamy śmietanką i
pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
ten kurczak wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam - pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to na obiad i moi bliscy byli zachwyceni tym daniem. Nie dość, że pięknie wyglądało to jeszcze bajecznie smakowało :)
OdpowiedzUsuńPycha !!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłem,mega dobre !!!
OdpowiedzUsuńJa tez zrobiełem to danie wg Pani przepisu za które bardzo dziękuje.
OdpowiedzUsuńWszystkim bardzo smakowało. :)
Pozdrawiam serdecznie i z przyjemnością skorzystam z innych Pani przepisów.
Pychota😊
OdpowiedzUsuń