czwartek, 12 marca 2015

BUŁKI WIELOZIARNISTE Z CEBULKĄ




Bardzo udane bułeczki. Z przyrumienioną skórką, miękkim wnętrzu z podsmażoną cebulką i w oryginalnym, wiosennym kształcie. Wszystkim nam smakowały! Są bardzo aromatyczne i pyszne same w sobie, a z klasycznym zestawem – sałata, wędlina, ser i pomidor wprost idealne na pełnowartościowe, solidne śniadanie. Piekąc je kolejny raz, otręby zamieniłam na płatki owsiane, więc polecam również w tej kombinacji!

Składniki na 12 bułek:
  • 2 większe cebule
  • 1 ½ szklanki mąki razowej pełnoziarnistej pszennej typ 1850
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 ½ szklanki wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • mąka kukurydziana do oprószenia (można pominąć)

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na połowie masła do zezłocenia i studzimy.
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniej wody. Odstawiamy na 15 min. W misce łączymy oba rodzaje mąki, mieszamy z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy, resztę roztopionego i przestudzonego masła oraz pozostałą wodę. Wyrabiamy zwarte i sprężyste ciasto. Dodajemy otręby owsiane i pszenne, pestki słonecznika oraz przestudzoną cebulkę. Jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy okrągłą, lekko spłaszczoną bułeczkę. Trzymając ją na dłoni ostrożnie wykonujemy nożyczkami 6 nacięć dookoła bułki. Można je wykonać również nożykiem na desce do krojenia. Ponacinana bułka powinna przypominać kwiatek.  Układamy je na blaszce, oprószamy mąką kukurydzianą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu) i pieczemy bułki ok. 20 min. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta. Po sygnale dźwiękowym dodajemy otręby owsiane i pszenne, pestki słonecznika i cebulkę. Pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy na stolnicę i postępujemy tak jak powyżej.



Inspiracja: Bułeczki wieloziarniste z cebulą z „Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków” po kilku moich modyfikacjach.

2 komentarze: