Bardzo udane bułeczki. Z przyrumienioną skórką, miękkim
wnętrzu z podsmażoną cebulką i w oryginalnym, wiosennym kształcie. Wszystkim
nam smakowały! Są bardzo aromatyczne i pyszne same w sobie, a z klasycznym
zestawem – sałata, wędlina, ser i pomidor wprost idealne na pełnowartościowe,
solidne śniadanie. Piekąc je kolejny raz, otręby zamieniłam na płatki owsiane,
więc polecam również w tej kombinacji!
- 2 większe cebule
- 1 ½ szklanki mąki razowej pełnoziarnistej pszennej typ 1850
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 ½ szklanki wody
- 20 g świeżych drożdży
- mąka kukurydziana do oprószenia (można pominąć)
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na
połowie masła do zezłocenia i studzimy.
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniej wody.
Odstawiamy na 15 min. W misce łączymy oba rodzaje mąki, mieszamy z solą,
dodajemy rozczyn drożdżowy, resztę roztopionego i przestudzonego masła oraz pozostałą
wodę. Wyrabiamy zwarte i sprężyste ciasto. Dodajemy otręby owsiane i pszenne,
pestki słonecznika oraz przestudzoną cebulkę. Jeszcze raz dobrze wyrabiamy.
Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i
dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy okrągłą, lekko spłaszczoną
bułeczkę. Trzymając ją na dłoni ostrożnie wykonujemy nożyczkami 6 nacięć
dookoła bułki. Można je wykonać również nożykiem na desce do krojenia.
Ponacinana bułka powinna przypominać kwiatek.
Układamy je na blaszce, oprószamy mąką kukurydzianą, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do
1800C (lub do 2000C bez termoobiegu) i pieczemy bułki ok.
20 min. Studzimy na kratce.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw
płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania
ciasta. Po sygnale dźwiękowym dodajemy otręby owsiane i pszenne, pestki
słonecznika i cebulkę. Pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto
wykładamy na stolnicę i postępujemy tak jak powyżej.
Inspiracja:
Bułeczki wieloziarniste z cebulą z „Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych
wypieków” po kilku moich modyfikacjach.
wyglądają bajecznie!
OdpowiedzUsuńps. Zapraszam na konkurs! :)
Urocze, i muszą być przepyszne:)
OdpowiedzUsuń