Drożdżowa babka pomarańczowa zawdzięczająca swój kolor
dodatkowi musu z pieczonej dyni. Pulchna, aromatyczna i pyszna. Może śmiało
konkurować z tradycyjną, wielkanocną babką drożdżową. Polecam!
- 500 g mąki tortowej
- ¾ szklanki musu z dyni
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g roztopionego masła
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3 - 4 łyżek soku z pomarańczy
Drożdże rozcieramy z łyżką mleka i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży,
cukier, roztopione i przestudzone masło, sok z pomarańczy, mus z dyni oraz 1
całe jajko i 2 żółtka. Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto, dodając na koniec
kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość
ponownie lekko je wyrabiamy i przekładamy do formy na babkę wysmarowaną masłem
i oprószoną bułką tartą.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu) i pieczemy babkę na najniższym
poziomie piekarnika przez ok. 30 – 35 minut.
Studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru
wymieszanym z kilkoma łyżkami soku z pomarańczy. Dekorujemy kandyzowaną skórką
pomarańczową lub plastrami pomarańczy.
Dziękuję za udział w akcji "Babki Wielkanocne 2015" :) Przypominam że do akcji można dodawać wpisy archiwalne (dodane po 10-03-2014) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta dyniowe, ale ciężko mi wyobrazić sobie dynię w zestawieniu z pomarańczą :)
OdpowiedzUsuńAle babka wygląda idealnie ;)
Dynia i pomarańcza to bardzo zgrany duet! Polecam zwłaszcza dżem z dyni i pomarańczy, a ostatnio furorę zrobiły też moje tłustoczwartkowe pączki pomarańczowo-dyniowe;)
Usuń