Mus z dyni po raz pierwszy robiłam rok temu. Sporą część
zużywałam na bieżąco, a wszystkie nadwyżki zamrażałam i właśnie tą metodę
przechowywania musu preferuję. Do dyspozycji mam duże dynie ogrodowe i z nimi właśnie
pracuję. Używając innego gatunku dyń, czas pieczenia może się nieznacznie
różnić.
Aby przygotować mus z dyni do późniejszego wykorzystania
potrzebujemy dyni w dowolnej ilości. Na 1 szklankę musu zużyjemy ok. 400 g dyni, ważonej
razem ze skórką.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczamy z włókien i
ziaren. Układamy na blaszce skórką do dołu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 2000C przez 30 – 40 minut do miękkości dyni (sprawdzamy widelcem
w trakcie pieczenia).
Dynię studzimy i przy pomocy łyżeczki zeskrobujemy cały
miękki mus ze skórki. Skórki wyrzucamy, a mus dodatkowo miksujemy blenderem na
jednolitą masę.
Tak przygotowany mus możemy:
- zużyć na bieżąco (przechowując do kilku dni w zamkniętym
pojemniku w lodówce)
- odmierzając po ok. 1 szklance musu przekładamy go do foliowych
woreczków i zamrażamy. Tak przygotowany mus przechowuję w zamrażalce przez cały
rok, aż do następnego sezonu. Przed użyciem wyciągamy woreczek z zamrażalki i
pozostawiamy do rozmrożenia na sicie w temperaturze pokojowej. W czasie tego
procesu mus traci sporo wody. Po rozmrożeniu jest go zwykle nieco mniej niż przed,
dlatego mrożę całą szklankę, bo do większości przepisów potrzebuję około ¾ szklanki.
- przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować
przez 20 minut, metodą tradycyjną, w wodzie do ¾ wysokości słoików. Słoiki
przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Moje propozycje na wykorzystanie musu w ciastach i nie tylko znajdziecie TUTAJ
pyszna baza do wszelkich przepisów :)
OdpowiedzUsuńDzięki za bazę i za fajne pomysły na jej wykorzystanie :-)
OdpowiedzUsuńJa dynię pokroiłam, zalałam wodą i teraz ją rozgotowuję. Potem zmiksuję i zapasteryzuję w słoikach. Nie wiem, czy dobrze robię.
OdpowiedzUsuńSłyszałam o takim sposobie, podobno się udaje.
Usuń