czwartek, 25 września 2014

MUS Z DYNI NA ZIMĘ




Mus z dyni po raz pierwszy robiłam rok temu. Sporą część zużywałam na bieżąco, a wszystkie nadwyżki zamrażałam i właśnie tą metodę przechowywania musu preferuję. Do dyspozycji mam duże dynie ogrodowe i z nimi właśnie pracuję. Używając innego gatunku dyń, czas pieczenia może się nieznacznie różnić.

Aby przygotować mus z dyni do późniejszego wykorzystania potrzebujemy dyni w dowolnej ilości. Na 1 szklankę musu zużyjemy ok. 400 g dyni, ważonej razem ze skórką.

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczamy z włókien i ziaren. Układamy na blaszce skórką do dołu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 30 – 40 minut do miękkości dyni (sprawdzamy widelcem w trakcie pieczenia).
Dynię studzimy i przy pomocy łyżeczki zeskrobujemy cały miękki mus ze skórki. Skórki wyrzucamy, a mus dodatkowo miksujemy blenderem na jednolitą masę.



Tak przygotowany mus możemy:

- zużyć na bieżąco (przechowując do kilku dni w zamkniętym pojemniku w lodówce)

- odmierzając po ok. 1 szklance musu przekładamy go do foliowych woreczków i zamrażamy. Tak przygotowany mus przechowuję w zamrażalce przez cały rok, aż do następnego sezonu. Przed użyciem wyciągamy woreczek z zamrażalki i pozostawiamy do rozmrożenia na sicie w temperaturze pokojowej. W czasie tego procesu mus traci sporo wody. Po rozmrożeniu jest go zwykle nieco mniej niż przed, dlatego mrożę całą szklankę, bo do większości przepisów potrzebuję około ¾ szklanki.

- przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 20 minut, metodą tradycyjną, w wodzie do ¾ wysokości słoików. Słoiki przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.

Moje propozycje na wykorzystanie musu w ciastach i nie tylko znajdziecie  TUTAJ

2 komentarze:

  1. pyszna baza do wszelkich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za bazę i za fajne pomysły na jej wykorzystanie :-)

    OdpowiedzUsuń