czwartek, 4 września 2014

MINESTRONE




Włoska minestrone w mojej spolszczonej wersji. Pełna warzyw, aromatów i smaków. Gęsta i bardzo pożywna. Jarzynowa na bogato, która zdecydowanie wystarczy za cały obiad. O tyle pyszniejsza, że większość warzyw mogłam jeszcze znaleźć we własnym ogrodzie. Inspirowałam się przepisem z książki przywiezionej z wakacji „Eintöpfe & mehr”.

  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • mały kawałek selera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cukinia
  • 100 g groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
  • 150 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • 8 – 10 liści botwinki
  • 150 g drobnego makaronu
  • 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka drobnej białej fasolki konserwowej
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Marchew, ziemniaki i selera kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do warzyw w rosole. Dodajemy też przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki), koncentrat pomidorowy, cukinię pokrojoną w plasterki lub mniejsze kawałki, fasolkę szparagową pokrojoną w 2-centymetrowe kawałki, groszek oraz drobno posiekane liście botwinki. Zagotowujemy i wsypujemy makaron. Gotujemy ok. 10 – 15 minut do miękkości wszystkich warzyw i makaronu. Pod koniec gotowania wsypujemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. AŻ ŚLINKA LECI ;) ... PIĘKNE ,KOLOROWE DANIE I Z PEWNOŚCIĄ SMAKOWAŁO...JA ZAPRASZAM NA KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM DOMOWEJ ROBOTY;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/kurczak-sodko-kwasny-z-ryzem.html

    OdpowiedzUsuń