Włoska minestrone w mojej spolszczonej wersji. Pełna warzyw,
aromatów i smaków. Gęsta i bardzo pożywna. Jarzynowa na bogato, która zdecydowanie
wystarczy za cały obiad. O tyle pyszniejsza, że większość warzyw mogłam jeszcze znaleźć we własnym ogrodzie. Inspirowałam się przepisem z książki przywiezionej z
wakacji „Eintöpfe & mehr”.
- 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- mały kawałek selera
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cukinia
- 100 g groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
- 150 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 8 – 10 liści botwinki
- 150 g drobnego makaronu
- 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka drobnej białej fasolki konserwowej
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Marchew, ziemniaki i selera kroimy w kostkę. Zalewamy
bulionem i gotujemy 10 minut.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce
oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty
przez praskę. Przekładamy do warzyw w rosole. Dodajemy też przecier pomidorowy
(lub pomidory z puszki), koncentrat pomidorowy, cukinię pokrojoną w plasterki lub
mniejsze kawałki, fasolkę szparagową pokrojoną w 2-centymetrowe kawałki,
groszek oraz drobno posiekane liście botwinki. Zagotowujemy i wsypujemy
makaron. Gotujemy ok. 10 – 15 minut do miękkości wszystkich warzyw i makaronu.
Pod koniec gotowania wsypujemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem, a przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!
OdpowiedzUsuńAŻ ŚLINKA LECI ;) ... PIĘKNE ,KOLOROWE DANIE I Z PEWNOŚCIĄ SMAKOWAŁO...JA ZAPRASZAM NA KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM DOMOWEJ ROBOTY;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/kurczak-sodko-kwasny-z-ryzem.html