poniedziałek, 15 września 2014

PULPETY W KAPUŚCIE PEKIŃSKIEJ




Pulpety gotowane w kapuście pekińskiej smakują trochę jak gołąbki. A całe danie jest łatwe, szybkie i oczywiście bardzo smaczne. Najlepsze z ziemniakami! Polecam!

Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego, np. z łopatki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 – 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietanki do zup i sosów

Pulpety: Mięso łączymy z cebulą startą na drobnych oczkach tarki, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. Formujemy niewielkie pulpety.

Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka. Dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz poszatkowaną kapustę pekińską. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Zalewamy przecierem pomidorowym i szklanką wody (lub 2 szklankami wody i 1 – 2 łyżkami koncentratu pomidorowego). Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy ok. 5 minut, aż kapusta lekko zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Na kapuście układamy pulpety, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut, do miękkości pulpetów.
Pulpety wyjmujemy z kapusty. Łyżkę mąki rozcieramy ze śmietaną, wlewamy do kapusty i zagotowujemy. W razie potrzeby sos doprawiamy i posypujemy koperkiem. Ponownie wkładamy pulpety i serwujemy.

2 komentarze:

  1. musi byc pyszne ,, chyba to zrobie latwe i szybkie

    OdpowiedzUsuń
  2. no to mam danie szybkie , łatwe i smaczne

    OdpowiedzUsuń