Pulpety gotowane w kapuście pekińskiej smakują trochę jak
gołąbki. A całe danie jest łatwe, szybkie i oczywiście bardzo smaczne. Najlepsze
z ziemniakami! Polecam!
- 500 g mięsa mielonego, np. z łopatki
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3 – 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- olej
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietanki do zup i sosów
Pulpety: Mięso łączymy z cebulą startą na drobnych
oczkach tarki, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dobrze
wyrabiamy. Formujemy niewielkie pulpety.
Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka. Dodajemy marchewkę startą
na dużych oczkach tarki oraz poszatkowaną kapustę pekińską. Wrzucamy listek
laurowy i ziele angielskie. Zalewamy przecierem pomidorowym i szklanką wody
(lub 2 szklankami wody i 1 – 2 łyżkami koncentratu pomidorowego). Solimy i
pieprzymy do smaku. Gotujemy ok. 5 minut, aż kapusta lekko zmięknie i zmniejszy
swoją objętość. Na kapuście układamy pulpety, przykrywamy i gotujemy na małym
ogniu ok. 25 minut, do miękkości pulpetów.
Pulpety wyjmujemy z kapusty. Łyżkę mąki rozcieramy ze
śmietaną, wlewamy do kapusty i zagotowujemy. W razie potrzeby sos doprawiamy i
posypujemy koperkiem. Ponownie wkładamy pulpety i serwujemy.
musi byc pyszne ,, chyba to zrobie latwe i szybkie
OdpowiedzUsuńno to mam danie szybkie , łatwe i smaczne
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie danie 😋😋😋
OdpowiedzUsuń