poniedziałek, 1 września 2014

CIASTO CUKINIOWE Z MASĄ SEROWĄ




Od dawna wiemy, że cukinia świetnie sprawdza się w ciastach. Co sezon piekę przecież nasze ulubione ciasto czekoladowe z cukinią, w którym, tak się składa, że ani jej nie widać ani nie czuć. Więc kiedy w książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią” natknęłam się na jasne ciasto z widocznymi zielonymi fragmentami cukinii niezwłocznie postanowiłam je upiec. Dwa blaty cukiniowego ciasta przygotowałam prawie dokładnie tak samo jak autorka, ale już masę serową zrobiłam po swojemu, znacznie zmieniając jej ilość i konsystencję. Ciasto jest rewelacyjnie pyszne! Wilgotne, nie za słodkie, no i myślę, że też całkiem zdrowe, zważywszy na zawartość cukinii i białego sera. Prezentuje się jak mały torcik, dekoracyjnie posypany siekanymi pistacjami, które fajnie chrupią przy jedzeniu. Gorąco polecam!

Ciasto cukiniowe:
  • 1 nieduża cukinia (ok. 300 g)
  • 2 duże jajka
  • 150 g cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 225 g mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1-2 łyżki posiekanych pistacji

Ciasto cukiniowe: Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na dużych oczkach tarki (razem ze skórką). Przekładamy na gęste sitko przewieszone nad garnkiem lub zlewem i zosatwiamy na 30 minut do odsączenia.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując wlewamy olej i stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich pieczemy przez 30 minut w tortownicy o średnicy 20 – 21 cm w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Nadal ucierając stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu, a następnie sok z cytryny. Żelatynę moczymy w 1 łyżce zimnej wody, a kiedy napęcznieje dolewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i nadal ciepłą wlewamy do masy serowej. Mieszamy.

Wykonanie: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta cukiniowego. Smarujemy połową masy serowej, przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostała masą serową. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

1 komentarz:

  1. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń