poniedziałek, 29 września 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI




Jesienne ciasto czekoladowe z gruszkami, z nutą cynamonu, lekko wilgotne dzięki dodatkowi musu z dyni (u mnie) lub powideł (jeśli wolicie), z wyczuwalnymi kostkami czekolady. Udekorowałam je paskami z cukru pudru, choć można je też oprószyć zupełnie zwyczajnie lub nawet polać roztopioną czekoladą. Bardzo nam smakowało i szybciutko zniknęło. Gorąco polecam!

  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (lub musu z dyni)
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 2,5 lub 3 gruszki
  • cukier puder do oprószenia

Miękkie masło miksujemy z cukrem, a następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo po 1 jajku na zmianę z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dodajemy powidła (lub mus z dyni), miksujemy. Czekoladę siekamy w niedużą kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy tylko tyle, aby czekolada równo się w nim rozłożyła. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Na cieście układamy połówki obranych i pozbawionych gniazd nasiennych gruszek. Pieczemy przez 50 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy, wyjmujemy z blaszki i oprószamy cukrem pudrem. Dla lepszego efektu dekoracyjnego możemy najpierw ułożyć na cieście równe paski papieru, a po oprószenia ostrożnie je usunąć.

3 komentarze:

  1. Moje ulubione ciasto i w dodatku z gruszkami .... po prostu najlepszejszy deser !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki i czekolada to znakomite połączenie, ciasto musiało być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń