piątek, 19 września 2014

PIZZA TWAROGOWA Z POMIDORKAMI




Prosta, ale za to bardzo lekka, aromatyczna i smaczna pizza z bazyliowym serkiem i pomidorkami. Idealna na ciepłą kolację. Polecam!

Ciasto na pizzę:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 g suchych drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
  • 1 łyżka oliwy + trochę do natłuszczenia blachy
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g serka twarogowego z bazylią, np. Almette
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypta soli
  • listki bazylii do dekoracji

W misce mieszamy przesianą mąkę, sól i drożdże. Dolewamy wodę i oliwę. Energicznie zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na okrąg o grubości ok. 5 mm. Przekładamy na natłuszczoną blachę.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i rozcieramy z łyżką oliwy. Rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. Wykładamy serek, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Układamy pokrojone na połówki pomidorki, rozcięciami do góry i oprószamy je solą.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2300C przez ok. 15 min do zrumienienia. Dekorujemy listkami bazylii.

1 komentarz: