Prosta, ale za to bardzo lekka, aromatyczna i smaczna pizza
z bazyliowym serkiem i pomidorkami. Idealna na ciepłą kolację. Polecam!
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 g suchych drożdży
- ¼ łyżeczki soli
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwy + trochę do natłuszczenia blachy
- 1 ząbek czosnku
- 150 g serka twarogowego z bazylią, np. Almette
- kilka pomidorków koktajlowych
- szczypta soli
- listki bazylii do dekoracji
W misce mieszamy przesianą mąkę, sól i drożdże. Dolewamy
wodę i oliwę. Energicznie zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy w
kulę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1
godzinę, do podwojenia objętości.
Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy
na okrąg o grubości ok. 5 mm. Przekładamy na natłuszczoną blachę.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i rozcieramy z łyżką
oliwy. Rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. Wykładamy serek, równomiernie
rozprowadzamy po całej powierzchni. Układamy pokrojone na połówki pomidorki,
rozcięciami do góry i oprószamy je solą.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2300C
przez ok. 15 min do zrumienienia. Dekorujemy listkami bazylii.
Dodaję do ulubionych, strasznie mnie ciekawi jej smak:)
OdpowiedzUsuń