niedziela, 28 września 2014

PLACKI Z DYNI I TWAROGU NA SŁODKO




Jesienne, złociste placuszki z dyni i twarogu. Kiedy córka spróbowała ich po powrocie ze szkoły, zapytała: „Mamo, czego dodałaś do tych placków, że są takie pyszne?”. Są naprawdę rewelacyjne: puszyste, mięciutkie z delikatnym posmakiem dyni. Wprost rozpływają się w ustach. Dla lubiących więcej słodyczy polecam oprószenie ich przed podaniem odrobiną cukru pudru. Smacznego!

Składniki na 25 – 30 placków:
  • 200 g surowej dyni bez skóry i pestek
  • 200 g twarogu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maki
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
Dynię ścieramy na średnich oczkach tarki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pół-sztywno.
W oddzielnym naczyniu miksujemy startą dynię, twaróg, żółtka, mąkę, mleko, cukier proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta formując okrągłe placki. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na bibule.

3 komentarze:

  1. mniam, ostatnio podobne robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ;) ja wzbogaconym je suszonymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń