Prosta sałatka z ryżem, podsmażonymi pieczarkami i ogórkiem
małosolnym. Niewiele składników, a smak wyborny. Polecam!
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 30 – 40 dag pieczarek
- 3 – 4 ogórki małosolne
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- olej
Pieczarki kroimy w kostkę lub plasterki, odparowujemy na
gorącej patelni, dodajemy niewielką ilość oleju i podsmażamy. Studzimy i łączymy
z ugotowanym ryżem, ogórkami pokrojonymi w kostkę lub półksiężyce i drobno
posiekaną cebulą (jeśli ktoś nie lubi smaku surowej cebuli, można ją podsmażyć
razem z pieczarkami). Dodajemy natkę pietruszki, majonez i jogurt. Przyprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Świetny pomysł na sałatkę!
OdpowiedzUsuń