czwartek, 11 września 2014

SAŁATKA Z PIECZARKAMI I OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM




Prosta sałatka z ryżem, podsmażonymi pieczarkami i ogórkiem małosolnym. Niewiele składników, a smak wyborny. Polecam!

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 30 – 40 dag pieczarek
  • 3 – 4 ogórki małosolne
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej
Pieczarki kroimy w kostkę lub plasterki, odparowujemy na gorącej patelni, dodajemy niewielką ilość oleju i podsmażamy. Studzimy i łączymy z ugotowanym ryżem, ogórkami pokrojonymi w kostkę lub półksiężyce i drobno posiekaną cebulą (jeśli ktoś nie lubi smaku surowej cebuli, można ją podsmażyć razem z pieczarkami). Dodajemy natkę pietruszki, majonez i jogurt. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

1 komentarz: