Latem takie leczo na szybko gotuję bardzo często, bo jest niezwykle
smaczne, zdrowe i kolorowe. Smakuje nam zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i
z dodatkiem podsmażanej kiełbaski lub gotowanych parówek. Na ciepłą kolację lub
odgrzewane na drugi dzień na śniadanie (jest wtedy nawet jeszcze lepsze), ale
może być też na obiad z podsmażoną piersią kurczaka, do ryżu. A zimą korzystamy
z takiego w słoikach. Gorąco polecam!
- 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 – 5 pomidorów lub 300ml domowego przecieru z pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy lub nie (w zależności od twardości skórki) i kroimy w kostkę.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i
kroimy w średnią kostkę.
Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy cebulę, a
następnie paprykę. Przekładamy do większego garnka, dodajemy czosnek
przeciśnięty przez praskę i pomidory. Gotujemy ok. 15 min. Dodajemy cukinię, koncentrat
pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy wszystko razem, od czasu do czasu
mieszając przez ok. 15 min na małym ogniu, do miękkości wszystkich warzyw.
Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie
leczo można podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę
pietruszki.
PYSZNE -UWIELBIAM ! ZAPRASZAM NA ROLADKI Z CUKINIĄ I BOCZKIEM;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/roladki-z-indyka-z-boczkiem-i-cukinia.html
Cudne leczo. Poproszę o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, abym mogła go dodać.
OdpowiedzUsuńsuper przepis, czesto z niego korzystam
OdpowiedzUsuń