Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.
W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy
na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się
zmieścić w ok. 7 słoikach o pojemności 750 ml. Zróbcie je koniecznie, bo jest
pyszne!
- 2 kg kolorowej papryki
- 1 ½ kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ szkl. oleju + po 1 łyżce na słoik
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w większą
kostkę. Cukinię obieramy lub nie (w zależności od twardości skórki) i kroimy w
średnią kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy ją do
momentu aż zrobi się szklista. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy ok. 15 min.
Dodajemy cukinię, przyprawy do smaku i koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko
razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. 15 min na małym ogniu. Pomidory
powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo
można podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez
praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików. Do każdego słoika wlewamy
po 1 łyżce oleju, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
Propozycja podania: Zimą podgrzewamy zawartość słoika
i łączymy z podsmażoną kiełbaską, piersią z kurczaka lub tak jak jest, bez
dodatków, z kromką pieczywa. Smacznego!
Inspirowałam się przepisem z gazetki „Najlepsze przetwory” z 2009 r.
Tak, jak leczo, to obowiązkowo z cukinią. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńSłoiki właśnie sie pasteryzują a ja zapomniałam dodać po łżce oliwy- wyjdą? Czy może trzeba zjeść od razu bo się popsują?
OdpowiedzUsuńTak to jest robić kilka rzeczy na raz :/
Spokojnie, myślę że wyjdą;)Sama często zapominam o różnych szczegółach, które nie mają wpływu na całość.
UsuńBez soli?
OdpowiedzUsuńSól jest podana w składnikach. Dodajemy ją razem z papryką słodką i ostrą, cukrem i pieprzem do smaku. Ilość regulujemy indywidualnie wg własnych upodobań.
Usuńja Twój przepis realizuje drugi rok jest pyszny,zamiast kiełbasy dodaje wcześniej podsmażone paski schabu.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja tegoroczna produkcja lecza też już ruszyła;) Tydzień temu jedliśmy je z piersią kurczaka, ale ze schabem jest pewnie równie pyszne. Pozdrawiam i zapraszam po kolejne przepisy!
Usuńwłaśnie wczoraj wyprodukowałam leczo, jest cudne, teraz tylko musi zimy doczekać :)
OdpowiedzUsuńKolejny rok i leczo w słoikach. Przepis sprawdzony i nie wyobrażam sobie nie zrobić zapasu na zimę. W tym roku wcześniej zrobione bo lato wcześniej. Dzięki za przepis ☺
UsuńLeczo już w słoikach. Co roku wychodzi pyszne.
UsuńWłaśnie nakładam leczo z Pani przepisu do słoików.Wygląd ma super apetyczny, smak również.Sól i pieprz dodałam wg siebie. Jeśli za mało doprawię w zimie przed podaniem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDopiszę jeszcze tylko , że wyszło mi 8 słoików "kompotowych" bo nadłożyłam trochę cukinii i papryki.:):)
Usuń