Skoro cukinia tak dobrze radzi sobie w ciastach, pomyślałam
że świetnie sprawdzi się też w plackach na słodko. Wyszło pysznie! Placki są
delikatne, puszyste, w smaku lekko cukiniowe, choć jeśli ktoś nie wie z czego
są zrobione, z pewnością się nie domyśli, że to cukinia;) Dzieci były
zachwycone, a ja jeszcze bardziej, więc gorąco polecam!
Składniki na ok. 30 placków:
- 1 cukinia (ok. 400 g)
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i drobno
ścieramy na tarce lub rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy jajka, mąkę i
proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego
ciasta naleśnikowego.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta
formując niewielkie placuszki. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Odsączamy
na ręczniku papierowym. Posypujemy dość mocno cukrem pudrem i serwujemy.
ooo, lubię ziemniaczane na słodko, więc i te cukiniowe na pewno polubię! :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny smak, a tak niesamowita prostota przepisu! Ja już dziękuję, przepis ląduje w moim przepiśniku, a innym życzę również smacznego!
OdpowiedzUsuń