Pierś z kurczaka w pomidorach na sposób włoski, z
mozzarellą. Danie nieskomplikowane, za to wyjątkowo smaczne, pachnące ziołami i
apetycznie wyglądające. Polecam!
- 2 duże piersi z kurczaka
- 20 dag mozzarelli
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki rozmarynu
- olej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzy i
rozmarynu. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odkładamy, lekko
studzimy i kroimy wzdłuż na 2-3 plastry.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka szklimy drobno
pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory z puszki (lub ok. 300 ml gęstego przecieru
pomidorowego), czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, oregano oraz sól i
pieprz do smaku. Zagotowujemy i dusimy przez ok. 5 min.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem
pomidorowym, przykrywamy i pieczemy przez ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do
1800C. Po tym czasie na mięsie układamy plastry mozzarelli i
zapiekamy bez przykrycia przez ok. 10 min, do momentu aż ser się rozpuści.
Podajemy jako danie obiadowe z ryżem i sałatą lub z
grzankami.
Przepis podpatrzony w gazecie „Przyślij przepis”, po moich
małych modyfikacjach.
Wygląda apetycznie a że kurczaka lubie o mozzarelli nie wspominając to chętnie wypróbuje Twoja propozycje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Bardzo często robię takiego kurczaka więc znam i lubię :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis, mielismy pyszny, aromatyczny obiad (z ziemiakami tez pasuje)!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad wyszło pyszne,dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper fajny przepis! zpowodu braku oregano dodalam ziola prowansalskie, wyszlo pysznie!
OdpowiedzUsuńPolecam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i super!
OdpowiedzUsuńzrobie dziś :)
OdpowiedzUsuńNajlepszyyyyyyyy:)
OdpowiedzUsuń