Tak przygotowane warzywa zamierzam zimą wykorzystywać do zup
i innych potraw, np. tych klopsików w sosie warzywnym. Podobne przepisy
widziałam już w wielu miejscach, jednak skomponowałam własną mieszanką warzyw,
bo wiem co lubię i czego najczęściej używam. Należy jednak pamiętać, aby nie
solić potraw do których dodamy zawartość słoika. Można je też przed
wykorzystaniem lekko przepłukać wodą na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soli. Z
podanej porcji zrobiłam 6 słoików po 500 ml.
- 1 kg marchewki
- 50 dag cebuli
- 50 dag selera
- 20 dag pietruszki
- 15 dag pora (biała część)
- 3 liście selera
- 3 liście lubczyku
- 1 szkl. wody
- 1/3 szkl. oleju
- ½ szkl. soli
Marchew, cebulę, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na
dużych oczkach tarki (najlepiej przy pomocy robota). Pora oraz liście selera i
lubczyku drobno siekamy.
Warzywa mieszamy, wkładamy do garnka, dodajemy wodę i olej.
Dusimy przez ok. 15 min. Solimy i gorące przekładamy do słoików. Pasteryzujemy
20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz