poniedziałek, 9 września 2013

JARZYNKA NA ZIMĘ




Tak przygotowane warzywa zamierzam zimą wykorzystywać do zup i innych potraw, np. tych klopsików w sosie warzywnym. Podobne przepisy widziałam już w wielu miejscach, jednak skomponowałam własną mieszanką warzyw, bo wiem co lubię i czego najczęściej używam. Należy jednak pamiętać, aby nie solić potraw do których dodamy zawartość słoika. Można je też przed wykorzystaniem lekko przepłukać wodą na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soli. Z podanej porcji zrobiłam 6 słoików po 500 ml.

  • 1 kg marchewki
  • 50 dag cebuli
  • 50 dag selera
  • 20 dag pietruszki
  • 15 dag pora (biała część)
  • 3 liście selera
  • 3 liście lubczyku
  • 1 szkl. wody
  • 1/3 szkl. oleju
  • ½ szkl. soli

Marchew, cebulę, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki (najlepiej przy pomocy robota). Pora oraz liście selera i lubczyku drobno siekamy.
Warzywa mieszamy, wkładamy do garnka, dodajemy wodę i olej. Dusimy przez ok. 15 min. Solimy i gorące przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz