czwartek, 19 września 2013

ZUPA KALAFIOROWA



Lekka i pyszna zupa kalafiorowa z jesiennych warzyw. Koniecznie z koperkiem! Prosto, szybko i smacznie;)

  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • pół średniego kalafiora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Skrzydełka zalewamy ok. 2 litrami wody, solimy i gotujemy 10 min. Ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do skrzydełek. Gotujemy razem kolejne 10 min.
Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min. do miękkości wszystkich warzyw.
Skrzydełka wyjmujemy. Mąkę mieszamy z mlekiem, tak aby nie było grudek, wlewamy do zupy, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na koniec posypujemy koperkiem.

1 komentarz: