Lekka i pyszna zupa kalafiorowa z jesiennych warzyw.
Koniecznie z koperkiem! Prosto, szybko i smacznie;)
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- pół średniego kalafiora
- 2-3 ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 2 marchewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Skrzydełka zalewamy ok. 2 litrami wody, solimy i gotujemy 10
min. Ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę
i dodajemy do skrzydełek. Gotujemy razem kolejne 10 min.
Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze
ok. 15 min. do miękkości wszystkich warzyw.
Skrzydełka wyjmujemy. Mąkę mieszamy z mlekiem, tak aby nie
było grudek, wlewamy do zupy, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem
i szczyptą gałki muszkatołowej. Na koniec posypujemy koperkiem.
Super zupka ;)
OdpowiedzUsuń