Ta strucla to taki eksperyment na szybko, bo miałam ochotę
na maliny w cieście. Wyszło smacznie i kolorowo. A blady róż masy
serowo-malinowej urzekł mnie do tego stopnia, że będę go poszukiwać w kolejnych
wypiekach;) Prawda, że jest uroczy?
Ciasto drożdżowe:
- 380 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- ¾ szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- ½ szkl. oleju
Masa
serowo-malinowa:
- 300 g malin
- 150 g zmielonego twarogu sernikowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki mąki
Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z cukrem i
odstawiamy na 15 min aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej maki
razem ze śmietaną, jajkami i olejem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
W maszynie do pieczenia chleba: Dodajemy składniki
zgodnie z zaleceniami producenta, czyli najpierw płynne: śmietanę, jajka i
olej, a następnie sypkie czyli mąkę i cukier. Na koniec dodajemy drożdże.
Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i zostawiamy je w maszynie aż do
wyrośnięcia.
Masa serowo-malinowa: Maliny miksujemy i przecieramy
przez sito, aby pozbawić je pestek. Mus malinowy dodajemy do twarogu razem z
żółtkiem i cukrem pudrem. Miksujemy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z
nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą serowo-malinową i zwijamy
rolady. Układamy je obok siebie na blaszce o wymiarach ok. 20 x 25 cm wyłożonej
papierem do pieczenia i każdą z nich przecinamy ostrym nożem wzdłuż, po środku,
dość głęboko. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia, aby obie rolady się połączyły i
wypełniły całą blaszkę.
Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy
palcami do momentu uzyskania sypkiej, ale lepkiej kruszonki.
Wyrośnięte strucle posypujemy kruszonką i pieczemy przez 30
min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C.
cudowna. z takim malinowym nadzieniem, ach!
OdpowiedzUsuń