wtorek, 17 września 2013

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ A`LA MUSAKA



Ta zapiekanka to zdecydowanie moje ulubione danie z wykorzystaniem cukinii. Smakuje nawet mężowi, który za cukinią nie przepada, więc przygotowuję ją bardzo często. Najczęściej w dużym naczyniu żaroodpornym z proporcji, które podaję. Ale można ją przygotować też z połowy porcji i zapiec w małym naczyniu lub z półtora kg ziemniaków i połowy porcji pozostałych składników układając wówczas tylko dwie warstwy ziemniaków z jedną warstwą mięsa z warzywami w środku – bardzo często wybieram właśnie ten wariant. Dowolność jest więc duża, w zależności od tego ile osób chcemy nakarmić i jak bardzo polubimy to danie. A zapewniam, że jest smaczne!

  • 2 kg ziemniaków
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • ½ kg cukinii
  • 80 dag mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej
  • masło do smarowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy 10 - 15 minut w osolonym wrzątku (na pół-twardo). Odcedzamy.
Cukinię myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Jeśli używamy wyrośniętej cukinii z twardą skórką wcześniej należy ją obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso mielone, smażymy kilka minut, aby delikatnie się przyrumieniło i dodajemy cukinię. Dusimy do momentu gdy zacznie robić się szklista. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę słodką i ostrą, cukier, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dusimy, aż sos lekko odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na dnie układamy warstwę z 1/3 plastrów ziemniaków. Przykrywamy połową mięsa z warzywami, wykładamy drugą warstwę ziemniaków, resztę mięsa z warzywami i ostatnią warstwę ziemniaków. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z tartym serem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz