Ta zapiekanka to zdecydowanie moje ulubione danie z wykorzystaniem cukinii. Smakuje nawet mężowi, który za cukinią nie przepada, więc przygotowuję ją bardzo często. Najczęściej w dużym naczyniu żaroodpornym z proporcji, które podaję. Ale można ją przygotować też z połowy porcji i zapiec w małym naczyniu lub z półtora kg ziemniaków i połowy porcji pozostałych składników układając wówczas tylko dwie warstwy ziemniaków z jedną warstwą mięsa z warzywami w środku – bardzo często wybieram właśnie ten wariant. Dowolność jest więc duża, w zależności od tego ile osób chcemy nakarmić i jak bardzo polubimy to danie. A zapewniam, że jest smaczne!
- 2 kg ziemniaków
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ½ kg cukinii
- 80 dag mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta ostrej mielonej papryki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej
- masło do smarowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy 10 -
15 minut w osolonym wrzątku (na pół-twardo). Odcedzamy.
Cukinię myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Jeśli używamy
wyrośniętej cukinii z twardą skórką wcześniej należy ją obrać i pozbawić gniazd
nasiennych. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy
rozdrobnione mięso mielone, smażymy kilka minut, aby delikatnie się
przyrumieniło i dodajemy cukinię. Dusimy do momentu gdy zacznie robić się
szklista. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
paprykę słodką i ostrą, cukier, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dusimy, aż
sos lekko odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na dnie
układamy warstwę z 1/3 plastrów ziemniaków. Przykrywamy połową mięsa z
warzywami, wykładamy drugą warstwę ziemniaków, resztę mięsa z warzywami i
ostatnią warstwę ziemniaków. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z tartym serem
i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do
2000C przez 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz