środa, 25 września 2013

ZUPA PIZZA




Oryginalna i bardzo smaczna zupa o intrygującej nazwie, którą zawdzięcza dodatkowi przyprawy do pizzy. Polubiłam ją od pierwszej łyżki ;). Jej wykonanie nie wymaga ani dużego zachodu, ani dużych zdolności. Polecam!

  • ½ kg mięsa mielonego
  • ½ kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 2 duże topione serki śmietankowe, ziołowe lub pieczarkowe (200 g)
  • 2-3 łyżki przyprawy do pizzy
  • 1 płaska łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Pieczarki i cebule kroimy w drobną kostkę i kolejno podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Mięso rozdrabniamy, również smażymy na oleju i dodajemy do pieczarek i cebuli. Marchewkę obieramy i kromy w talarki lub półksiężyce. Dodajemy do reszty. Wlewamy 2 litry wody, wsypujemy przyprawę do pizzy i vegetę. Gotujemy ok. 25 min. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone serki topione i podgrzewamy do momentu kiedy całkowicie się rozpuszczą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Opcje dodatkowe: W ostatnim etapie gotowania do zupy możemy dodać krojone pomidory z puszki, przecier lub koncentrat pomidorowy.

Pomysł na zupę pizzę znalazłam w gazecie „Przyślij przepis” z 2008 r., ale jak zwykle dodałam trochę od siebie.

2 komentarze:

  1. Wypróbowałam - jest świetna. Smakowała całej rodzinie. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna zupa! Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń