Oryginalna i bardzo smaczna zupa o intrygującej nazwie,
którą zawdzięcza dodatkowi przyprawy do pizzy. Polubiłam ją od pierwszej łyżki
;). Jej wykonanie nie wymaga ani dużego zachodu, ani dużych zdolności. Polecam!
- ½ kg mięsa mielonego
- ½ kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 1 marchewka
- 2 duże topione serki śmietankowe, ziołowe lub pieczarkowe (200 g)
- 2-3 łyżki przyprawy do pizzy
- 1 płaska łyżka przyprawy typu Vegeta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Pieczarki i cebule kroimy w drobną kostkę i kolejno
podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Mięso rozdrabniamy,
również smażymy na oleju i dodajemy do pieczarek i cebuli. Marchewkę obieramy i
kromy w talarki lub półksiężyce. Dodajemy do reszty. Wlewamy 2 litry wody, wsypujemy przyprawę do pizzy i vegetę. Gotujemy ok. 25 min. Po tym czasie do zupy
dodajemy pokrojone serki topione i podgrzewamy do momentu kiedy całkowicie się
rozpuszczą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Opcje dodatkowe:
W ostatnim etapie gotowania do zupy możemy dodać krojone pomidory z puszki,
przecier lub koncentrat pomidorowy.
Pomysł na zupę pizzę znalazłam w gazecie „Przyślij przepis”
z 2008 r., ale jak zwykle dodałam trochę od siebie.
Wypróbowałam - jest świetna. Smakowała całej rodzinie. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupa! Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuń