sobota, 21 września 2013

CIASTO Z MAKIEM I ŚLIWKAMI




Ten przepis, mimo że niepozorny, od razu wydał mi się ciekawy. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu - po prostu nie może się nie udać. A śliwki zatopione w cieście makowym smakują wyśmienicie!

  • 200 g masła
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g śliwek
  • cukier puder do oprószenia

W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy cukier i mak. Mieszając podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy.
Do przestudzonej masy wbijamy jajka, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blaszkę o wym. 21 x 26 cm (lub tortownicę o śr. 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy na cieście, skórką do dołu.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1750C przez 40 min.
Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.


Przepis znalazłam w gazecie „Ciasta czytelników” (plus moje minimalne zmiany).

2 komentarze:

  1. Witam,
    mnie interesuje oryginalny przepis ponieważ jadłam i jest pyszne, czy mogłaby Pani podać co zmieniła w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam to ciasto prawie 4 lata temu i niestety zwyczajnie już nie pamiętam, a raczej tego oryginalnego przepisu nie znajdę. Napisałam, że zmiany były minimalne, więc być może tylko lekko skorygowałam proporcje składników do swojej blaszki. Piekę po kilka ciast tygodniowo i mam już taki nawyk, że zawsze robię trochę po swojemu, intuicyjnie.

      Usuń