Macie ochotę na małe co nieco z gruszkami? Proponuję pyszne
i zdrowe muffinki z płatkami owsianymi, miodem i właśnie gruszkami. Są
wilgotne, mocno nadziane gruszkami i długo zachowują świeżość. Polecam!
Składniki na ok. 16
muffinek:
- 1 ½ szkl. mąki pszennej
- ½ szkl. płatków owsianych
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 5 łyżek miodu
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 400 g gruszek (3 średnie gruszki)
W jednej misce łączymy przesianą mąkę, płatki owiane i
proszek do pieczenia, a w drugiej jogurt, miód, olej i jajko. Mokre
składniki wlewamy do suchych i mieszamy wszystko razem tylko tyle, aby
składniki dobrze się połączyły.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w
niewielką kostkę. Wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem
prawie do pełna i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C
przez ok. 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz