niedziela, 22 września 2013

PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD MARCHEWKĄ Z MAJONEZEM




Bardzo smaczna propozycja na podanie piersi z kurczaka. Mięso upieczone pod pierzynką marchewkowo-majonezową jest soczyste i kruche z lekką nutą marchewkowej słodyczy. Podałam je z puree ziemniaczanym. Gorąco polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 duże marchewki
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • olej

Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy na oleju ok. 5-10 min, aż lekko zmiękną.
Każdy z płatów piersi rozcinamy na dwa cieńsze kawałki, aby otrzymać 4 porcje. Mięso lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Na mięso wykładamy podduszoną marchewkę, tak aby w całości je pokryła. Całość smarujemy majonezem.
Pieczemy przez 30 min w 1800C, bez przykrycia. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

11 komentarzy:

  1. Wspaniałe te piersi z kurczaka, idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne danie: tyle, że ze schabem i pod warstwą marchewki, były jeszcze podsmażone pieczarki z cebulą. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam! Wszystkim smakowalo!

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie robię na obiadek, dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, sama bym dziś zjadła taki pyszny obiadek... Właśnie wróciliśmy z sobotniej wycieczki nad morze i nikt nie ma sił na gotowanie:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. ale za to byliście nad morzem :))))), obiad wspaniały, dodałam jeszcze pieczarki, super sprawa, polecam wszystkim :)

      Usuń
  5. Przepyszne:) wczoraj robiłam i wszystkim smakowało,wprowadzam na stałe do menu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj będę mieć na obiad, uwielbiam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj robię po raz pierwszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł, dziś robię po raz kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka,.ja na kurczaka polozylam rukole majonez marchewke i majonez,..super

    OdpowiedzUsuń