Bardzo smaczna propozycja na podanie piersi z kurczaka. Mięso
upieczone pod pierzynką marchewkowo-majonezową jest soczyste i kruche z lekką
nutą marchewkowej słodyczy. Podałam je z puree ziemniaczanym. Gorąco polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 duże marchewki
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- olej
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dusimy na oleju ok. 5-10 min, aż lekko zmiękną.
Każdy z płatów piersi rozcinamy na dwa cieńsze kawałki, aby
otrzymać 4 porcje. Mięso lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a
następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Na mięso
wykładamy podduszoną marchewkę, tak aby w całości je pokryła. Całość smarujemy
majonezem.
Pieczemy przez 30 min w 1800C, bez przykrycia.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Wspaniałe te piersi z kurczaka, idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne danie: tyle, że ze schabem i pod warstwą marchewki, były jeszcze podsmażone pieczarki z cebulą. Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńZrobilam! Wszystkim smakowalo!
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię na obiadek, dam znać :)
OdpowiedzUsuńOj, sama bym dziś zjadła taki pyszny obiadek... Właśnie wróciliśmy z sobotniej wycieczki nad morze i nikt nie ma sił na gotowanie:) Pozdrawiam!
Usuńale za to byliście nad morzem :))))), obiad wspaniały, dodałam jeszcze pieczarki, super sprawa, polecam wszystkim :)
UsuńPrzepyszne:) wczoraj robiłam i wszystkim smakowało,wprowadzam na stałe do menu:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj będę mieć na obiad, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dzisiaj robię po raz pierwszy. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, dziś robię po raz kolejny :)
OdpowiedzUsuńPychotka,.ja na kurczaka polozylam rukole majonez marchewke i majonez,..super
OdpowiedzUsuń