Jeden z moich ulubionych syropów na zimę. Malinowo-aroniowy
smak, piękny, intensywny kolor, naturalność i duża dawka witamin. Polecam!
- 1 kg malin
- 1 kg aronii
- 80-90 dag cukru
- sok z 1 cytryny (lub 1 płaska łyżka kwasku cytrynowego)
- 1 litr wody
Przebraną i umytą aronię wkładamy do garnka, zalewamy wodą,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Dodajemy maliny i
gotujemy kolejne 5 min. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na min.
1 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sok odcedzamy, dodajemy cukier,
sok z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub
butelek. Zakręcamy.
Syrop można poddać pasteryzacji przez 10-15 min dla
pewności, ale nie jest to konieczne.
Podajemy rozcieńczony wodą mineralną.
Też robiłam z malinek :) Pycha!Na zimę do herbatki idealny!
OdpowiedzUsuń