Był już krupnik ze szczawiem, a tym razem z ogórkami
kiszonymi. Krupniki lubimy bardzo, są treściwe i sycące, ale przede wszystkim bardzo
zdrowe. Staram się je więc urozmaicać, aby nam się nie znudziły. Soku z ogórków
nie dodawałam do zupy, bo chciałam aby był to jednak krupnik a nie ogórkowa z
kaszą;) Same ogórki dodają zupie ciekawego smaku. Bardzo polecam!
- 2 l bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 6 średnich ziemniaków
- 3-4 ogórki kiszone
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka masła
- ¼ szkl. śmietany
- sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Warzywa wkładamy
do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy wszystko razem pod pokrywą szybkowarową
na poziomie soft przez 8 min lub pod zwykłą pokrywką przez ok. 20 min do
miękkości warzyw.
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce i dusimy na maśle
przez ok. 10 min. Dodajemy do zupy i zagotowujemy.
Śmietanę hartujemy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy
do reszty, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy
też posypać posiekaną natką pietruszki.
Ech, gdyby nie to duszenie na maśle... tzn mogę zrobić, ale tylko na oleju, bo (w przeciwieństwie do masła) obniża cholesterol :) Pamiętam, że jako dziecko nie znosiłam krupniku, nawet nie wiem kiedy to się zmieniło, ale teraz lubię bardzo! :)
OdpowiedzUsuńMasło można śmiało pominąć lub zastąpić olejem;) Ogórki można też dodać bezpośrednio do zupy bez duszenia, tylko mogą być wtedy lekko twardawe.
UsuńTylko maslo klarowane,olej najgorsze co może byc
Usuń