wtorek, 3 września 2013

KRUPNIK OGÓRKOWY




Był już krupnik ze szczawiem, a tym razem z ogórkami kiszonymi. Krupniki lubimy bardzo, są treściwe i sycące, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Staram się je więc urozmaicać, aby nam się nie znudziły. Soku z ogórków nie dodawałam do zupy, bo chciałam aby był to jednak krupnik a nie ogórkowa z kaszą;) Same ogórki dodają zupie ciekawego smaku. Bardzo polecam!

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szkl. śmietany
  • sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy wszystko razem pod pokrywą szybkowarową na poziomie soft przez 8 min lub pod zwykłą pokrywką przez ok. 20 min do miękkości warzyw.
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce i dusimy na maśle przez ok. 10 min. Dodajemy do zupy i zagotowujemy.
Śmietanę hartujemy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do reszty, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też posypać posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Ech, gdyby nie to duszenie na maśle... tzn mogę zrobić, ale tylko na oleju, bo (w przeciwieństwie do masła) obniża cholesterol :) Pamiętam, że jako dziecko nie znosiłam krupniku, nawet nie wiem kiedy to się zmieniło, ale teraz lubię bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło można śmiało pominąć lub zastąpić olejem;) Ogórki można też dodać bezpośrednio do zupy bez duszenia, tylko mogą być wtedy lekko twardawe.

      Usuń