Przepis wyniesiony z domu rodzinnego;). Uwielbiałam kiedy
mama gotowała nam te pulpeciki, koniecznie z dużą ilością pysznego, aksamitnego
sosu. Teraz jest to również jedno z ulubionych dań mojej córki, więc
przygotowuję je bardzo często. Jadamy je na zmianę z ziemniakami, kaszą jaglaną
lub ryżem. Są naprawdę pyszne, a przy tym zdrowe i kolorowe. Gorąco polecam!
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 nieduże cebule
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- ½ łyżki przyprawy typu Vegeta
- 1 łyżka mąki
- ½ szkl. mleka
- 1 żółtko
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Mięso mieszamy z 1 cebulą startą na drobnych oczkach tarki, jajkiem
i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy i
formujemy niewielkie pulpety.
Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach
tarki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wkładamy do garnka z szerokim dnem,
zalewamy 1 ½ szklanki wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i
Vegetę. Na wierzchu układamy pulpety zanurzając je do połowy w warzywach.
Gotujemy pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo przez 9-10 min. lub pod
zwykłą pokrywką na małym ogniu przez ok. 30-40 min. do miękkości warzyw i
pulpetów. Po tym czasie pulpety wyjmujemy na talerz. Liść laurowy oraz ziarenka
ziela angielskiego i pieprzu wyjmujemy. W kubku mieszamy mąkę z mlekiem, tak
aby nie było grudek. Wlewamy do gotujących się warzyw i zagotowujemy. Garnek
zdejmujemy z ognia i szybko mieszając wlewamy żółtko roztrzepane widelcem z
łyżką mleka lub wody. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy
drobno posiekaną pietruszkę i pulpety.
Kto nie zna pulpecików.. :) bardzo fajny sosik!
OdpowiedzUsuńpyszne dziś zrobiłam na obiad polecam
OdpowiedzUsuń