niedziela, 12 maja 2013

PULPETY W SOSIE WARZYWNYM




Przepis wyniesiony z domu rodzinnego;). Uwielbiałam kiedy mama gotowała nam te pulpeciki, koniecznie z dużą ilością pysznego, aksamitnego sosu. Teraz jest to również jedno z ulubionych dań mojej córki, więc przygotowuję je bardzo często. Jadamy je na zmianę z ziemniakami, kaszą jaglaną lub ryżem. Są naprawdę pyszne, a przy tym zdrowe i kolorowe. Gorąco polecam!

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 nieduże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżki przyprawy typu Vegeta
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szkl. mleka
  • 1 żółtko
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Mięso mieszamy z 1 cebulą startą na drobnych oczkach tarki, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy i formujemy niewielkie pulpety.
Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wkładamy do garnka z szerokim dnem, zalewamy 1 ½ szklanki wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i Vegetę. Na wierzchu układamy pulpety zanurzając je do połowy w warzywach. Gotujemy pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo przez 9-10 min. lub pod zwykłą pokrywką na małym ogniu przez ok. 30-40 min. do miękkości warzyw i pulpetów. Po tym czasie pulpety wyjmujemy na talerz. Liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu wyjmujemy. W kubku mieszamy mąkę z mlekiem, tak aby nie było grudek. Wlewamy do gotujących się warzyw i zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia i szybko mieszając wlewamy żółtko roztrzepane widelcem z łyżką mleka lub wody. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i pulpety.

2 komentarze: