Pyszny chlebek ze słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu Olcik,
której bardzo dziękuję, jednak aby był bardziej słonecznikowy ilość słonecznika
podwoiłam i posypałam nim również z wierzchu. Bardzo nam smakuje!
- 260 ml wody
- 20 g oleju
- 350 g mąki pszennej
- 110 g maki pszennej pełnoziarnistej lub pszennej razowej
- 10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 80 g nasion słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Do posmarowania:
- 1 jajko
- słonecznik
Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny wody przygotowujemy
zaczyn i odstawiamy go na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce
łączymy pozostałe składniki, z wyjątkiem słonecznika, wlewamy zaczyn i
wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do
keksówki o wymiarach dolnych 9x32 cm lub podobnej wysmarowanej tłuszczem i
wysypanej otrębami lub bułką tartą. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok.
30 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
słonecznikiem. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą i
rozgrzewamy go do 2000C (lub 1800C z termoobiegiem).
Chleb pieczemy przez ok. 35-40 min.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw
płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania
ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy do
blaszki i postępujemy tak jak powyżej.
Bardzo się cieszę, że smakował:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!