poniedziałek, 20 maja 2013

CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM




Pyszny chlebek ze słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu Olcik, której bardzo dziękuję, jednak aby był bardziej słonecznikowy ilość słonecznika podwoiłam i posypałam nim również z wierzchu. Bardzo nam smakuje!

  • 260 ml wody
  • 20 g oleju
  • 350 g mąki pszennej
  • 110 g maki pszennej pełnoziarnistej lub pszennej razowej
  • 10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 80 g nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • słonecznik
Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce łączymy pozostałe składniki, z wyjątkiem słonecznika, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do keksówki o wymiarach dolnych 9x32 cm lub podobnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami lub bułką tartą. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą i rozgrzewamy go do 2000C (lub 1800C z termoobiegiem). Chleb pieczemy przez ok. 35-40 min. 

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy do blaszki i postępujemy tak jak powyżej.

1 komentarz: