Jakiś czas temu kupiłam książkę „Pyszne 25” z przepisami
Anny Starmach i choć po jej dokładnym przeczytaniu stwierdziłam, że miałabym
ochotę wypróbować większość z nich, to jakoś nie mogłam się zmobilizować. Lecz
kiedy dwie małe dziewczynki rzuciły hasło „pieczemy ciasteczka” od razu
wiedziałam co im zaproponować. I tak oto pierwszy, bardzo kolorowy przepis Ani
Starmach za nami. Ciasteczka są kruche i pyszne. Z tej porcji wychodzi ich
całkiem sporo, ale przechowując je w szczelnie zamkniętym pojemniku możemy się
nimi cieszyć przez 2 czy nawet 3 dni;). Polecam!
Składniki na dwie blachy ciasteczek:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g kolorowych cukierków (typu M&M)
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, a
następnie stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Kiedy ciasto zrobi się zbyt gęste
dla miksera dalej zagniatać ręką. Gotowe ciasto włożyć do foliowego woreczka i
umieścić na kilka minut w zamrażalce.
Z ciasta formować kuleczki wielkości średniego orzecha
włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko
spłaszczyć i powciskać w nie kolorowe cukierki.
Piec w 1800C przez ok. 15 min.
były pyszne
OdpowiedzUsuń