czwartek, 16 maja 2013

KOLOROWE CIASTECZKA Z M&M




Jakiś czas temu kupiłam książkę „Pyszne 25” z przepisami Anny Starmach i choć po jej dokładnym przeczytaniu stwierdziłam, że miałabym ochotę wypróbować większość z nich, to jakoś nie mogłam się zmobilizować. Lecz kiedy dwie małe dziewczynki rzuciły hasło „pieczemy ciasteczka” od razu wiedziałam co im zaproponować. I tak oto pierwszy, bardzo kolorowy przepis Ani Starmach za nami. Ciasteczka są kruche i pyszne. Z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo, ale przechowując je w szczelnie zamkniętym pojemniku możemy się nimi cieszyć przez 2 czy nawet 3 dni;). Polecam!

 Składniki na dwie blachy ciasteczek:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g kolorowych cukierków (typu M&M)

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Kiedy ciasto zrobi się zbyt gęste dla miksera dalej zagniatać ręką. Gotowe ciasto włożyć do foliowego woreczka i umieścić na kilka minut w zamrażalce.
Z ciasta formować kuleczki wielkości średniego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć i powciskać w nie kolorowe cukierki.
Piec w 1800C przez ok. 15 min.

1 komentarz: