wtorek, 14 maja 2013

TRADYCYJNY SERNIK Z BUDYNIEM




Był to pierwszy sernik, którego nauczyłam się piec. Klasyczny, bardzo wilgotny i ciężki, zwieńczony pyszną polewą czekoladową. Kiedyś dodawałam do niego bakalie, teraz najczęściej piekę czysty bez dodatków, bo taki lubimy najbardziej. Najlepszy wychodzi oczywiście z tradycyjnego twarogu kupowanego w kostkach i własnoręcznie mielonego. Piekąc go z rzadszego i często mocno przetworzonego twarogu z wiaderka efekt może być nieco inny od oczekiwanego, ale również powinien się udać. Polecam!

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu dobrze zmielonego
  • 10 jajek
  • 30 dag cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • opcjonalnie rodzynki, skórka pomarańczowa
Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodawać stopniowo twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło oraz proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie wmieszać do masy serowej. Można dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową jeśli ktoś lubi.
Masę wylewamy do blaszki o wym. 22 x 26 cm lub nieco większej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 1800 i pieczemy sernik przez 60 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim sernik aż do wystudzenia.

Na małym ogniu rozpuszczamy w garnuszku masło z wodą, cukrem i kakao. Mieszamy do powstania jednolitej, błyszczącej masy (nie gotować!). Lekko przestudzić, ciągle mieszając i wylać równo na sernik.

6 komentarzy:

  1. Taki klasyczny, ciężki jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności! Uwielbiam takie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekę ten sernik według Pani przepisu od paru miesięcy i zawsze wychodzi przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, chciałabym spróbwac upiec Pani sernik na święta, jak ustawić nagrzewanie piekarnika? tylko od dołu, góra i dół czy termoobieg? Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno ten, jak i wszystkie inne serniki piekę z nagrzewaniem góra-dół, bez termoobiegu. Powodzenia i udanych wypieków świątecznych!

      Usuń