Lada moment ogród zapełni się soczystymi owocami truskawek,
czereśni i porzeczek, a w spiżarni i zamrażalce jeszcze tyle zeszłorocznych dobroci.
Na szybko skomponowałam więc pyszne, kruche ciasto z mrożonymi jagodami i
gruszkami z kompotu. W sezonie uda się też z pewnością ze świeżymi owocami.
- 380 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 op. cukru waniliowego
- ½ szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
- litrowy słoik gruszek w kompocie
- ok. 1 szkl mrożonych jagód
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- ½ szkl. cukru pudru
Białka oddzielamy od żółtek.
Mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, cukier
i proszek do pieczenia siekamy w misce nożem po czym wyrabiamy ręcznie na
gładkie ciasto. 1/3 ciasta formujemy w kulę i na 1 godz. wkładamy do
zamrażalki.
Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wym. 22 x 26 cm
wyłożone papierem do pieczenia.
Posypujemy bułką tartą, wykładamy odsączone gruszki z
kompotu i mrożone jagody.
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec
ubijania delikatnie łączymy z proszkiem budyniowym. Pianę wykładamy na owoce.
Na wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalki.
Pieczemy przez ok. 50 min. w piekarniku z termoobigiem
rozgrzanym do 1700C. Jeśli ciasto zbyt szybko się zarumieni, możemy je przykryć w trakcie pieczenia folią spożywczą.
fajne ciacho :)))
OdpowiedzUsuń