środa, 8 maja 2013

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I JAGODAMI




Lada moment ogród zapełni się soczystymi owocami truskawek, czereśni i porzeczek, a w spiżarni i zamrażalce jeszcze tyle zeszłorocznych dobroci. Na szybko skomponowałam więc pyszne, kruche ciasto z mrożonymi jagodami i gruszkami z kompotu. W sezonie uda się też z pewnością ze świeżymi owocami.

  • 380 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • litrowy słoik gruszek w kompocie
  • ok. 1 szkl mrożonych jagód
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • ½ szkl. cukru pudru

Białka oddzielamy od żółtek.
Mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia siekamy w misce nożem po czym wyrabiamy ręcznie na gładkie ciasto. 1/3 ciasta formujemy w kulę i na 1 godz. wkładamy do zamrażalki.
Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wym. 22 x 26 cm wyłożone papierem do pieczenia.
Posypujemy bułką tartą, wykładamy odsączone gruszki z kompotu i mrożone jagody.
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania delikatnie łączymy z proszkiem budyniowym. Pianę wykładamy na owoce.
Na wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalki.
Pieczemy przez ok. 50 min. w piekarniku z termoobigiem rozgrzanym do 1700C. Jeśli ciasto zbyt szybko się zarumieni, możemy je przykryć w trakcie pieczenia  folią spożywczą.

1 komentarz: