wtorek, 28 maja 2013

SPAGHETTI ALLA CARBONARA



Moja wersja popularnego carbonara. Danie niezwykle proste, do wykonania w kilka chwil, a jego smak zawsze zachwyca…

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 10 dag twardego sera żółtego
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz
Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni.
Żółtka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser starty na tarce, pietruszkę, oregano, bazylię, trochę soli i pieprzu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dante, odcedzić i natychmiast wymieszać z boczkiem i masą jajeczną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz