sobota, 18 maja 2013

ROLADKI SCHABOWE NADZIEWANE MARCHEWKĄ



Te roladki robiłam już kilka razy bo wszystkim bardzo smakują. Czym więcej marchewki uda nam się zwinąć w roladce tym będą pyszniejsze, a jeśli starannie je zapanierujemy, to nadmiar nadzienia nie powinien wypływać w czasie smażenia. Gorąco polecam!
 
  •  6 kotletów schabowych bez kości
  • 50 dag marchewki
  • 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta
  • 250 ml śmietany 18%
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Marchewkę i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy na 2 łyżkach oleju na średnim ogniu do miękkości marchewki. Możemy podlać odrobiną wody. Przyprawiamy pieprzem i Vegetą, wlewamy śmietanę i mieszając podgrzewamy do czasu aż śmietana odparuje, a masa zrobi się gęsta. Studzimy.
Plastry schabu cienko rozbijamy, oprószamy solą i na każdym rozsmarowujemy sporą łyżkę masy marchewkowej. Ostrożnie zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Przepis znalazłam w gazetce „Przyślij przepis” nr 7/2012.

1 komentarz: