Te roladki robiłam już kilka razy bo wszystkim bardzo smakują. Czym więcej marchewki uda nam się zwinąć w roladce tym będą pyszniejsze, a jeśli starannie je zapanierujemy, to nadmiar nadzienia nie powinien wypływać w czasie smażenia. Gorąco polecam!
- 6 kotletów schabowych bez kości
- 50 dag marchewki
- 1 średnia cebula
- ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta
- 250 ml śmietany 18%
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Marchewkę i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy
na 2 łyżkach oleju na średnim ogniu do miękkości marchewki. Możemy podlać
odrobiną wody. Przyprawiamy pieprzem i Vegetą, wlewamy śmietanę i mieszając
podgrzewamy do czasu aż śmietana odparuje, a masa zrobi się gęsta. Studzimy.
Plastry schabu cienko rozbijamy, oprószamy solą i na każdym
rozsmarowujemy sporą łyżkę masy marchewkowej. Ostrożnie zwijamy w roladki i
spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy
na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Przepis znalazłam w gazetce „Przyślij przepis” nr 7/2012.
Pyszne, polecam
OdpowiedzUsuń