Pyszna propozycja dla miłośników żeberek. Przepis prosty i niezbyt
pracochłonny, a największą trudność sprawia cierpliwe wytrwanie 2 godzin
pieczenia, kiedy po domu roznosi się pyszny zapach z piekarnika. Polecam!
- 1 kg żeberek
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
- ½ łyżeczki kminku
- słodka papryka mielona
- olej do smażenia
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy je na
rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i
kminkiem. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek szklimy cebulę pokrojoną w
kostkę. Kapustę mieszamy z przysmażoną cebulą, Vegetą, pieprzem, zielem
angielskim i pokruszonymi grzybami. Połowę kapusty wykładamy na dno
wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na niej układamy żeberka, a
następnie przykrywamy je pozostałą kapustą. Podlewamy ½ szkl. wody i pieczemy
pod przykryciem przez ok. 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Przypomniałaś mi, że miałam kiedyś takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, mojakulinarnaarkadia.blogspot.com
twoje żeberka w konkursie https://apps.facebook.com/energiazzeberek/campaigns/tExZwYmkmOBk/entries/46759
OdpowiedzUsuńZgłosiłam do organizatorów prośbę o wycofanie tej pozycji z konkursu. Dziękuję za czujność i pozdrawiam Tomasza złodzieja!
Usuń