sobota, 4 maja 2013

ŻEBERKA ZAPIEKANE W KAPUŚCIE




Pyszna propozycja dla miłośników żeberek. Przepis prosty i niezbyt pracochłonny, a największą trudność sprawia cierpliwe wytrwanie 2 godzin pieczenia, kiedy po domu roznosi się pyszny zapach z piekarnika. Polecam!

  • 1 kg żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • ½ łyżeczki kminku
  • słodka papryka mielona
  • olej do smażenia

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę mieszamy z przysmażoną cebulą, Vegetą, pieprzem, zielem angielskim i pokruszonymi grzybami. Połowę kapusty wykładamy na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na niej układamy żeberka, a następnie przykrywamy je pozostałą kapustą. Podlewamy ½ szkl. wody i pieczemy pod przykryciem przez ok. 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Przepis z gazetki „Przepisy czytelników” z 2011 r.

3 komentarze:

  1. Przypomniałaś mi, że miałam kiedyś takie zrobić:)
    Pozdrawiam, mojakulinarnaarkadia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. twoje żeberka w konkursie https://apps.facebook.com/energiazzeberek/campaigns/tExZwYmkmOBk/entries/46759

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgłosiłam do organizatorów prośbę o wycofanie tej pozycji z konkursu. Dziękuję za czujność i pozdrawiam Tomasza złodzieja!

      Usuń