Może zbliżają się czyjeś czwarte urodziny? Proponuję
oryginalny tort w kształcie czwórki! Dość łatwy w wykonaniu i na pewno zrobi
wrażenie na solenizancie i gościach. U mnie na zdjęciach archiwalnych z 4-tych
urodzin córki;) Projekt opracowałam sama, a przepis na krem podpatrzyłam w
jakiejś gazecie. Polecam!
Biszkopt:
- 10 jajek
- 1 ½ szkl. mąki
- 1 ½ szk. cukru
- 1 łyżeczka octu
Krem:
- 2 puszki brzoskwiń w syropie
- 4 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 2 kostki masła
Do nasączania:
- ¾ szkl. wody
- kilka kropel aromatu waniliowego
Do dekoracji:
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 4 śmietan-fixy
- 1/3 szkl. cukru pudru
- barwniki spożywcze
Biszkopt: Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a potem
żółtka. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta używając miksera na
najwolniejszych obrotach. Na koniec dodać ocet, ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać
do formy prostokątnej 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 1900C na 45 min.
Krem: Odmierzyć
ok. 1 litra soku z brzoskwiń, jeśli będzie mniej dolać wody, zagotować. Do
gotującego się soku wlać rozmieszane z kilkoma łyżkami zimnego soku budynie z
mąką i cukrem. Zagotować ciągle mieszając. Tak powstały budyń ostudzić. Masło
ubić mikserem i cały czas mieszając dodawać po łyżce budyniu.
Brzoskwinie z
syropu pokroić w niewielkie plasterki.
Śmietanę ubić
z dodatkiem śmietan-fixów i cukru pudru. Dowolnie zabarwić barwnikami
spożywczymi.
Wykonanie: Zimny biszkopt
wyjąć z blaszki i pokroić na 3 prostokątne pasy o szerokości ok. 10 cm. Z
wyciętych kawałków ułożyć kształt cyfry cztery modelując ją dodatkowymi
cięciami wg potrzeb. Następnie poszczególne kawałki biszkoptu przeciąć poziomo
na 3 płaty, jak do tortu. Każdy blat nasączyć wodą z aromatem. Układać kolejno:
pierwsza warstwa ciasta, kawałki brzoskwini, krem, druga warstwa ciasta,
kawałki brzoskwini, krem, trzecia warstwa ciasta. Wierzch i boki ciasta
udekorować bitą śmietaną wg własnego pomysłu i możliwości.
sliczny torcik:)
OdpowiedzUsuń