sobota, 11 maja 2013

TORT SŁODKA CZWÓRKA




Może zbliżają się czyjeś czwarte urodziny? Proponuję oryginalny tort w kształcie czwórki! Dość łatwy w wykonaniu i na pewno zrobi wrażenie na solenizancie i gościach. U mnie na zdjęciach archiwalnych z 4-tych urodzin córki;) Projekt opracowałam sama, a przepis na krem podpatrzyłam w jakiejś gazecie. Polecam!

Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1 ½ szkl. mąki
  • 1 ½ szk. cukru
  • 1 łyżeczka octu
Krem:
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 4 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 kostki masła
Do nasączania:
  • ¾ szkl. wody
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Do dekoracji:
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 4 śmietan-fixy
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta używając miksera na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodać ocet, ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy prostokątnej 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 1900C na 45 min.

Krem: Odmierzyć ok. 1 litra soku z brzoskwiń, jeśli będzie mniej dolać wody, zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszane z kilkoma łyżkami zimnego soku budynie z mąką i cukrem. Zagotować ciągle mieszając. Tak powstały budyń ostudzić. Masło ubić mikserem i cały czas mieszając dodawać po łyżce budyniu.
Brzoskwinie z syropu pokroić w niewielkie plasterki.
Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan-fixów i cukru pudru. Dowolnie zabarwić barwnikami spożywczymi.

Wykonanie: Zimny biszkopt wyjąć z blaszki i pokroić na 3 prostokątne pasy o szerokości ok. 10 cm. Z wyciętych kawałków ułożyć kształt cyfry cztery modelując ją dodatkowymi cięciami wg potrzeb. Następnie poszczególne kawałki biszkoptu przeciąć poziomo na 3 płaty, jak do tortu. Każdy blat nasączyć wodą z aromatem. Układać kolejno: pierwsza warstwa ciasta, kawałki brzoskwini, krem, druga warstwa ciasta, kawałki brzoskwini, krem, trzecia warstwa ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować bitą śmietaną wg własnego pomysłu i możliwości. 





1 komentarz: