Przepis na ten pyszny torcik krąży w rodzinie od wielu lat, pojawiając się na wszelkiego typu imprezach okolicznościowych i za każdym razem robiąc furorę wśród gości. Lekka pianka śmietankowa na pysznym spodzie z sucharów i nutelli zwieńczona ulubionymi owocami w galaretce. Polecam na spotkania w ciepłe, wiosenno-letnie dni!
- 290g sucharów
- 350g kremu czekoladowego np. Nutelli
- 500 g śmietany kremówki 36%
- 500 g serka homogenizowanego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- 3 galaretki pasujące smakowo do użytych owoców
- owoce (winogrona, maliny, itp.)
Suchary drobno mielimy i dokładnie mieszamy z nutellą.
Powstała masą wylepiamy dno tortownicy o śr. 28 cm.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i
mieszamy z serkiem homogenizowanym. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. gorącej
wody, lekko studzimy i miksując wolno wlewamy do kremówki. Masę wykładamy na
spód z sucharów i wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa odpowiednio stężeje układamy na niej owoce i
zalewamy gęstniejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 750 ml wody. Torcik
przechowujemy w lodówce.
sucharki i nutella :) świetny pomysł;)
OdpowiedzUsuńjadłam ostatnio! SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCiasto jets mega a w polaczeniu w kwasnymi owocami swietnie sie równowazy :)
OdpowiedzUsuńDodajcie do galaretki zmiksowane truskawki/maliny. Galaretka nie bedzie taka zwykla :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
Usuń