piątek, 17 maja 2013

TORCIK Z OWOCAMI NA SUCHARACH Z NUTELLĄ



Przepis na ten pyszny torcik krąży w rodzinie od wielu lat, pojawiając się na wszelkiego typu imprezach okolicznościowych i za każdym razem robiąc furorę wśród gości. Lekka pianka śmietankowa na pysznym spodzie z sucharów i nutelli zwieńczona ulubionymi owocami w galaretce. Polecam na spotkania w ciepłe, wiosenno-letnie dni!

  •  290g sucharów
  • 350g kremu czekoladowego np. Nutelli
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 galaretki pasujące smakowo do użytych owoców
  • owoce (winogrona, maliny, itp.)

Suchary drobno mielimy i dokładnie mieszamy z nutellą. Powstała masą wylepiamy dno tortownicy o śr. 28 cm.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. gorącej wody, lekko studzimy i miksując wolno wlewamy do kremówki. Masę wykładamy na spód z sucharów i wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa odpowiednio stężeje układamy na niej owoce i zalewamy gęstniejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 750 ml wody. Torcik przechowujemy w lodówce.

5 komentarzy:

  1. sucharki i nutella :) świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam ostatnio! SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jets mega a w polaczeniu w kwasnymi owocami swietnie sie równowazy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodajcie do galaretki zmiksowane truskawki/maliny. Galaretka nie bedzie taka zwykla :)

    OdpowiedzUsuń