sobota, 25 maja 2013

KOKOSOWY RABARBAREK




Kwaśny rabarbar w połączeniu ze słodką pianką kokosową – poezja! Jest może troszkę pracochłonne, bo jego przygotowanie trzeba podzielić na kilka etapów, ale wysiłek z pewnością się opłaci. Jest delikatne, mięciutkie a jego smak rozpływa się w ustach. Polecam!

Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 150 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Rabarbar:
  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
Pianka kokosowa:
  • 3 białka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • ½ szkl. cukru
Pianka:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy je na ok. 30 min do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
W tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na małe kawałki. Wkładamy go do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 min aby puścił sok.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim dno i boki do połowy wysokości blaszki o wym. 21 x 26 cm lub podobnej. Posypujemy bułką tartą i układamy odsączony rabarbar. Zapiekamy przez 20 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C.
Pianka kokosowa: Mikserem ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, potem rozpuszczone i przestudzone masło i wiórki kokosowe. Masę wylewamy na podpieczone ciasto.
Pozostałe 3 białka ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na masę kokosową. Wierzch możemy wygładzić lub udekorować dowolnie przy pomocy specjalnej łopatki cukierniczej, np. w fale, jak u mnie. Pieczemy przez ok. 45 min. w tej samej lub nieco wyższej temperaturze.

Przepis ze sporymi zmianami pochodzi z gazetki „Przyślij przepis” z 2008 r.

1 komentarz:

  1. Mmm, ciekawe połączenie smaków :) Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń