Na chłodniejsze dni świetnie sprawdzi się gulasz z kiszoną
kapustą. Pyszne, jednogarnkowe danie rodem z Węgier. Najbardziej lubię w nim
przenikające się smaki kiszonej kapusty i kminku. Polecam!
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Mięso kroimy w kostkę gulaszową i przysmażamy, najlepiej na
nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Przekładamy do garnka, przyprawiamy
solą i pieprzem. Na patelni po mięsie szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę
i dodajemy do mięsa razem z kiszoną kapustą, czosnkiem przeciśniętym przez
praskę, koncentratem pomidorowym, kminkiem i papryką. Podlewamy niewielką
ilością wody i dusimy pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo przez 12 min.
lub w zwykłym garnku pod pokrywką na małym ogniu przez ok. 40-50 min do
miękkości mięsa. Po tym czasie zaprawić kwaśna śmietana i serwować na ciepło z
ziemniakami, pyzami ziemniaczanymi lub pieczywem.
Przepis pochodzi z książki „Bon Appetit – AMC”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz