czwartek, 23 maja 2013

GULASZ SZEGEDYŃSKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ




Na chłodniejsze dni świetnie sprawdzi się gulasz z kiszoną kapustą. Pyszne, jednogarnkowe danie rodem z Węgier. Najbardziej lubię w nim przenikające się smaki kiszonej kapusty i kminku. Polecam!

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Mięso kroimy w kostkę gulaszową i przysmażamy, najlepiej na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Przekładamy do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni po mięsie szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i dodajemy do mięsa razem z kiszoną kapustą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, koncentratem pomidorowym, kminkiem i papryką. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo przez 12 min. lub w zwykłym garnku pod pokrywką na małym ogniu przez ok. 40-50 min do miękkości mięsa. Po tym czasie zaprawić kwaśna śmietana i serwować na ciepło z ziemniakami, pyzami ziemniaczanymi lub pieczywem.

Przepis pochodzi z książki „Bon Appetit – AMC”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz