sobota, 18 maja 2013

PLACKI NA MAŚLANCE



Puszyste i delikatne placuszki, smażone bez tłuszczu. Wszystkim smakowały!

Składniki na ok. 20 szt.

  • 250 g maki
  • 250 g maślanki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g roztopionego masła
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię i nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta, tworząc okrągłe placuszki. Smażyć bez tłuszczu, na małym ogniu po 1-2 min. z każdej ze stron na złoty kolor.
Placki podajemy oprószone cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne 25”.

4 komentarze:

  1. Wyglądają faktycznie niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie robie. Dzieki za przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Są pyszne! Siostrzeniec- 5 latek, nie mógł się najeść i powiedział, że teraz mam mu je smażyć zawsze gdy mnie odwiedzi. POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodałam banany i więcej maślanki żeby nie były takie suche, a zamiast cukru syrop klonowy i wyszły rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń