Puszyste i delikatne placuszki, smażone bez tłuszczu. Wszystkim smakowały!
Składniki na ok. 20
szt.
- 250 g maki
- 250 g maślanki
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g roztopionego masła
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać
dobrą, nieprzywierającą patelnię i nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta,
tworząc okrągłe placuszki. Smażyć bez tłuszczu, na małym ogniu po 1-2 min. z
każdej ze stron na złoty kolor.
Placki podajemy oprószone cukrem pudrem lub z innymi
ulubionymi dodatkami.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne 25”.
Wyglądają faktycznie niesamowicie apetycznie.
OdpowiedzUsuńWlasnie robie. Dzieki za przepis ;D
OdpowiedzUsuńSą pyszne! Siostrzeniec- 5 latek, nie mógł się najeść i powiedział, że teraz mam mu je smażyć zawsze gdy mnie odwiedzi. POLECAM!
OdpowiedzUsuńDodałam banany i więcej maślanki żeby nie były takie suche, a zamiast cukru syrop klonowy i wyszły rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuń