czwartek, 2 maja 2013

RYBA W MARCHEWCE




Fajny pomysł na pyszną, zdrową rybkę z piekarnika. Polecam!

  • 500 g filetów dowolnej ryby
  • 500 g marchewki
  • 1 cebula
  • 10 dag masła
  • 300 ml śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Marchewkę i cebulę obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dusimy na maśle przez ok. 10 min na małym ogniu. Dodajemy śmietanę i pietruszkę i jeszcze chwilkę razem dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ryby kroimy w niewielkie kawałki, lekko oprószamy solą.
Połowę warzyw wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na nich układamy kawałki ryby i przykrywały resztą warzyw.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku z teroobiegiem rozgrzanym do 1700C (bez termoobiegu do 1900C) przez ok. 40 min.

Dostosowałam do własnych potrzeb przepis znaleziony w nr spec. „Przyślij przepis” – Jesienne zapiekanki z 2009 r.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń