Fajny pomysł na pyszną, zdrową rybkę z piekarnika. Polecam!
- 500 g filetów dowolnej ryby
- 500 g marchewki
- 1 cebula
- 10 dag masła
- 300 ml śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Marchewkę i cebulę obieramy, ścieramy na tarce z dużymi
oczkami. Dusimy na maśle przez ok. 10 min na małym ogniu. Dodajemy śmietanę i
pietruszkę i jeszcze chwilkę razem dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ryby kroimy w niewielkie kawałki, lekko oprószamy solą.
Połowę warzyw wykładamy do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego masłem, na nich układamy kawałki ryby i przykrywały resztą
warzyw.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku z teroobiegiem
rozgrzanym do 1700C (bez termoobiegu do 1900C) przez ok.
40 min.
Dostosowałam do własnych potrzeb przepis znaleziony w nr
spec. „Przyślij przepis” – Jesienne zapiekanki z 2009 r.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń