Pyszne, aromatyczne pulpeciki, bardzo lubiane przez dzieci.
U nas zawsze z makaronem spaghetti, ale będą też dobre do ryżu lub kaszy
kuskus. Przepis prosty i szybki w wykonaniu. Polecam!
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 litr gęstego przecieru pomidorowego
- 50 g żółtego sera
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżki przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
- oregano
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy do mięsa razem
z jajkiem i bułka tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze
wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i obsmażamy je na
oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Usmażone pulpeciki
zalewamy przecierem pomidorowym przyprawionym cukrem, vegetą, oregano, solą i
pieprzem. Dusimy razem na małym ogniu przez ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i drobno
pokrojoną natką pietruszki.
Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki Anny Starmach
„Pyszne 25”.
Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń