środa, 22 maja 2013

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM




Pyszne, aromatyczne pulpeciki, bardzo lubiane przez dzieci. U nas zawsze z makaronem spaghetti, ale będą też dobre do ryżu lub kaszy kuskus. Przepis prosty i szybki w wykonaniu. Polecam!

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 litr gęstego przecieru pomidorowego
  • 50 g żółtego sera
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżki przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
  • oregano
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułka tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i obsmażamy je na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
 Usmażone pulpeciki zalewamy przecierem pomidorowym przyprawionym cukrem, vegetą, oregano, solą i pieprzem. Dusimy razem na małym ogniu przez ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i drobno pokrojoną natką pietruszki.

Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne 25”.

1 komentarz: