poniedziałek, 23 września 2013

PLACKI Z CUKINII NA SŁODKO




Skoro cukinia tak dobrze radzi sobie w ciastach, pomyślałam że świetnie sprawdzi się też w plackach na słodko. Wyszło pysznie! Placki są delikatne, puszyste, w smaku lekko cukiniowe, choć jeśli ktoś nie wie z czego są zrobione, z pewnością się nie domyśli, że to cukinia;) Dzieci były zachwycone, a ja jeszcze bardziej, więc gorąco polecam!

Składniki na ok. 30 placków:

  • 1 cukinia (ok. 400 g)
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i drobno ścieramy na tarce lub rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta formując niewielkie placuszki. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy dość mocno cukrem pudrem i serwujemy.

2 komentarze:

  1. ooo, lubię ziemniaczane na słodko, więc i te cukiniowe na pewno polubię! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny smak, a tak niesamowita prostota przepisu! Ja już dziękuję, przepis ląduje w moim przepiśniku, a innym życzę również smacznego!

    OdpowiedzUsuń