środa, 17 września 2014

PLACKI SEROWE Z JABŁKAMI




Jesienne placki serowe z jabłkami i szczyptą cynamonu. Lekkie, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Na śniadanie, kolację lub podwieczorek – zawsze smakują i w mig znikają!

Składniki na 20 placków:
  • 200 g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Twaróg miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem, mlekiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do masy i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie łączymy z masą.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta, formując cienkie placki. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na bibule.

3 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie ! Na pewno wspaniale pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ale mi smaka narobiły. Zjadłabym takie placuszki na śniadanko.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń