Jesienne placki serowe z jabłkami i szczyptą cynamonu. Lekkie,
mięciutkie, rozpływające się w ustach. Na śniadanie, kolację lub podwieczorek –
zawsze smakują i w mig znikają!
- 200 g mielonego twarogu
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- ¼ szklanki mleka
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie jabłka
- olej do smażenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Twaróg
miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem, mlekiem, cynamonem i proszkiem do
pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do masy
i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie łączymy z masą.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką
nakładamy niewielkie porcje ciasta, formując cienkie placki. Smażymy na rumiano
z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na bibule.
Wyglądają smakowicie ! Na pewno wspaniale pachną :)
OdpowiedzUsuńOj ale mi smaka narobiły. Zjadłabym takie placuszki na śniadanko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.