poniedziałek, 22 września 2014

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ




Szybka, smaczna i prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. Polecam!

  • 300 g makaronu (np. kolanka, świderki)
  • 400 g mięsa mielonego (np. z łopatki)
  • 1 średnia cukinia (300 – 350 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 10 dag żółtego sera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • olej

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dante. Odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju i dodajemy rozdrobnione mięso mielone. Smażymy kilka minut. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę (nie obieramy) i razem z papryką dodajemy do mięsa. Smażymy do momentu, aż cukinia zrobi się lekko szklista. Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Gotujemy wszystko razem ok. 5 minut na małym ogniu. Wsypujemy makaron i szczypiorek. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Ser żółty ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietanką i ziołami prowansalskimi. Polewamy zapiekankę.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 15 – 20 minut, do lekkiego zrumienienia.

9 komentarzy:

  1. Cukinia w dobrej cenie dlatego warto zrobić taką zapiekankę. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na jutrzejszy obiad już mam :) Wszystkie składniki mam prócz mięsa mielonego... Jutro świeżutkie kupię i będzie pysznie :) Dziękuję za inspiracje :) Bardzo spodobał mi się Pani Blog :) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że znalazłaś u mnie inspiracje. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Usuń
  3. Zapiekam, góra dół w 200st.C. ponieważ nie ma informacji, jednak pewnie i tak wyjdzie :) Mniam... jeszcze tylko 20 min... :) I skosztuje tej pyszności :) Farsz jak doprawiałam, to wyśmienity wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeśli nie podaję inaczej, to zawsze ustawiam piekarnik na tradycyjne pieczenie góra-dół. Jeśli zarumieni się wcześniej, można wyjmować przed upływem 20 min.:) Smacznego!

      Usuń
  4. To było boskie. Dzisiaj powtórka.
    Pozdrawiam.
    Magda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Zawsze robiłem zapiekankę warstwami, ale tym razem zrobię twoim sposobem i na pewno podzielę się przepisem na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny smak. Przyznaję, że zrobiłam jako dodatkowe danie z resztek z lodówki, akurat miałam cukinię, paprykę i nadmiar mięsa. Przebiło znakiem danie główne i zniknęło w pierwszej kolejności. Pyszna i prosta zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń