Szybka, smaczna i prosta zapiekanka makaronowa z mięsem
mielonym i cukinią. Polecam!
- 300 g makaronu (np. kolanka, świderki)
- 400 g mięsa mielonego (np. z łopatki)
- 1 średnia cukinia (300 – 350 g)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała, czerwona papryka
- 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 10 dag żółtego sera
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz ziołowy
- sól
- olej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dante. Odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na
rozgrzanym oleju i dodajemy rozdrobnione mięso mielone. Smażymy kilka minut. Paprykę
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę (nie
obieramy) i razem z papryką dodajemy do mięsa. Smażymy do momentu, aż cukinia zrobi
się lekko szklista. Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez
praskę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Gotujemy wszystko razem
ok. 5 minut na małym ogniu. Wsypujemy makaron i szczypiorek. Mieszamy i
przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Ser żółty ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietanką i ziołami
prowansalskimi. Polewamy zapiekankę.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez
15 – 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Idealna dla gości! :)
OdpowiedzUsuńCukinia w dobrej cenie dlatego warto zrobić taką zapiekankę. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńPomysł na jutrzejszy obiad już mam :) Wszystkie składniki mam prócz mięsa mielonego... Jutro świeżutkie kupię i będzie pysznie :) Dziękuję za inspiracje :) Bardzo spodobał mi się Pani Blog :) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazłaś u mnie inspiracje. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
UsuńZapiekam, góra dół w 200st.C. ponieważ nie ma informacji, jednak pewnie i tak wyjdzie :) Mniam... jeszcze tylko 20 min... :) I skosztuje tej pyszności :) Farsz jak doprawiałam, to wyśmienity wyszedł :)
OdpowiedzUsuńTak, jeśli nie podaję inaczej, to zawsze ustawiam piekarnik na tradycyjne pieczenie góra-dół. Jeśli zarumieni się wcześniej, można wyjmować przed upływem 20 min.:) Smacznego!
UsuńTo było boskie. Dzisiaj powtórka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Magda.
Wygląda pysznie. Zawsze robiłem zapiekankę warstwami, ale tym razem zrobię twoim sposobem i na pewno podzielę się przepisem na kulinarnyblog.pl
OdpowiedzUsuńGenialny smak. Przyznaję, że zrobiłam jako dodatkowe danie z resztek z lodówki, akurat miałam cukinię, paprykę i nadmiar mięsa. Przebiło znakiem danie główne i zniknęło w pierwszej kolejności. Pyszna i prosta zapiekanka.
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna,zaraz zaczynam ją robic już drugi raz
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zapiekanka 🙂 Dziękuję za przepis ☺️
OdpowiedzUsuńPyszna! Dziekuje :)
OdpowiedzUsuń