sobota, 27 września 2014

ZŁOCISTY GULASZ WIEPRZOWY Z DYNIĄ




Szybki i nieskomplikowany gulasz wieprzowy, w złocistych barwach dyni i papryki. Jesienny, lekko pikantny, smaczny i aromatyczny. Idealny do ryżu. Polecam!

  • 600 g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub schabu
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g dyni, bez skóry i pestek
  • 1 papryka żółta lub pomarańczowa
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
Mięso kroimy w kostkę gulaszową i obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ok. 20 minut.
W tym czasie dynię i paprykę kroimy w kostkę, a ząbek czosnku drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i gotujemy kolejne 10 – 15 minut, do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawiamy curry, słodką i ostrą papryką oraz w razie potrzeby solą i pieprzem.  Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz