Szybki i nieskomplikowany gulasz wieprzowy, w złocistych
barwach dyni i papryki. Jesienny, lekko pikantny, smaczny i aromatyczny.
Idealny do ryżu. Polecam!
- 600 g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub schabu
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g dyni, bez skóry i pestek
- 1 papryka żółta lub pomarańczowa
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
- olej
Mięso kroimy w kostkę gulaszową i obsmażamy z wszystkich
stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka, a na tłuszczu pozostałym po
smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do mięsa,
przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ok. 20 minut.
W tym czasie dynię i paprykę kroimy w kostkę, a ząbek
czosnku drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i gotujemy kolejne 10 – 15 minut, do
miękkości. Pod koniec gotowania przyprawiamy curry, słodką i ostrą papryką oraz
w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz