wtorek, 9 września 2014

JABŁKOWA ZEFIRYNA




Do wykonania Jabłkowej Zefiryny zachęciły mnie zdjęcia w zeszłorocznej gazetce „Przepisy czytelników”. Mój wypiek prezentuje się wprawdzie zupełnie inaczej niż na rzeczonych zdjęciach, mimo to gorąco polecam ten nietuzinkowy i pyszny deser. Jabłka nadziane ulubionym dżemem na warstwie kruchego ciasta, otulone budyniem, pod kołderką z bitej śmietany. Brzmi smacznie i tak też smakuje;). Oryginalny przepis zmieniłam tylko odrobinę, zwiększając ilość mleka na budyń, aby dało się go łatwiej rozsmarować oraz rezygnując z dodatku amoniaku, którego pewnie większość osób nie posiada. 

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
Ponadto:
  • 8 jabłek
  • 1 mały słoik gęstej marmolady lub dżemu (u mnie jabłkowo-malinowy)
  • 1,5 litra mleka
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 2 – 3 łyżki ciemnego kakao
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło, cukier puder, żółtko oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem siekamy, a następnie energicznie wyrabiamy zwarte ciasto. Wylepiamy nim dno oraz boki na wysokość ok. 2 cm blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm. 

Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy blisko siebie na cieście i w każdym umieszczamy 1 łyżeczkę marmolady.
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, a następnie wciąż ciepły wylewamy na jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez 60 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy łyżkę cukru pudru i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na przestudzonym cieście i oprószamy kakao.

1 komentarz: